Rusko apeluje na nutnosť obnovenia palestínskej jednoty

NETKY.SK • 13 Január 2017, 12:21 • 2 min
Rusko apeluje na nutnosť obnovenia palestínskej jednoty

MOSKVA - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás je pripravený stretnúť sa v Moskve s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. V ruskej metropole to dnes po rokovaniach s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom potvrdil generálny tajomník Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Sáib Irikát.

slovakia

left justify in out

Irikát dodal, že Abbás svoju pripravenosť zúčastniť sa na takýchto rokovaniach v Moskve v minulosti deklaroval a "my ju potvrdzujeme aj dnes".

Lavrov dnes podľa agentúry RIA Novosti potvrdil pripravenosť Ruska prijať lídrov Izraela a Palestíny. Rozhodnutie o tom, či sa na schôdzke zúčastnia, však musia prijať už oni sami.

Šéf ruskej diplomacie poznamenal, že nutnosť priamych rokovaní medzi Izraelom a Palestínou v záujme dosiahnutia urovnania ich konfliktu "vyvstala už dávno".

Poukázal aj na dôležitosť obnovenia palestínskej jednoty, ktorá je podľa neho nutná pre dosiahnutie pokroku v mierovom procese. Dodal, že Rusko je pripravené všemožne sa podieľať na organizačnom zabezpečení stretnutia palestínskych hnutí.

Hnutie Fatah prezidenta Mahmúda Abbása vládne v Predjordánsku, islamistické hnutie Hamas zasa v pásme Gazy. Politický a geografický rozkol medzi oboma hnutiami sa za uplynulých deväť rokov nepodarilo vyriešiť mnohým medzinárodným skupinám.

Rusko naposledy usporiadalo schôdzku medzi Fatahom a Hamasom v máji 2011. Najnovšie sa takéto stretnutie bude konať v Moskve 16. januára, informovala RIA Novosti.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona