Rusko a USA sa naďalej nevedia dohodnúť na kontrole jadrových zbraní

NETKY.SK • 24 August 2020, 07:49 • 2 min
Rusko a USA sa naďalej nevedia dohodnúť na kontrole jadrových zbraní

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu uviedlo, že vidí len malú šancu na dosiahnutie dohody o kontrole jadrových zbraní so Spojenými štátmi.

slovakia

left justify in out

Šance skôr klesajú

"Nevidíme, že sa šance (na dosiahnutie dohody) zvýšia," povedal pre agentúru Interfax námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. Dodal, že šance na predĺženie platnosti dohody New START/SNV-III z roku 2010 skôr klesajú.

 

img

 

USA požaduje tretieho partnera

"Nezdá sa nám, že by americká strana chcela odstúpiť zo svojej pozície, že do budúcich rokovaní musí byť bezpodmienečne zahrnutá aj Čína," povedal Rjabkov s tým, že USA od Ruska naďalej chcú neakceptovateľné požiadavky. "Nedôjde k žiadnym unilaterálnym krokom," doplnil.

 

img

 

Výraznejší krok nepriniesli

Čína tlak zo strany USA, aby sa zapojila do rozhovorov s Ruskom o jadrovom arzenáli týchto troch krajín, už viackrát ignorovala. Rusko a Spojené štáty uzavreli minulý týždeň vo Viedni tretie kolo rozhovorov o kontrole jadrových zbraní. Doteraz však nič nenasvedčuje tomu, že by v rokovaniach došlo k výraznému pokroku.

 

Najnovšia dohoda 

Na základe dohody START/SNV-III z roku 2010, ktorej platnosť vyprší približne o šesť mesiacov, majú obe krajiny obmedziť počet svojich strategických jadrových zbraní na 1550.

 

img

 

Spojené štáty chcú, aby akákoľvek nová dohoda zahŕňala všetky typy jadrových hlavíc, transparentnejšie opatrenia a lepšiu výmenu informácii.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies