Rusko a USA predložili návrh rezolúcie o Sýrii

NETKY.SK • 27 September 2013, 07:31 • 2 min
Rusko a USA predložili návrh rezolúcie o Sýrii

NEW YORK - Rusko a Spojené štáty predložili Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN) spoločný návrh rezolúcie týkajúcej sa zneškodnenia chemických zbraní v Sýrii.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Predstavitelia veľmocí ešte vo štvrtok informovali o "historickom" prelome v riešení sýrskeho konfliktu, ktorý by malo potvrdiť hlasovanie očakávané v piatok večer newyorského času. Podľa diplomatických zdrojov by mohla 15-členná rada hlasovať za predpokladu, že rusko-americký plán vopred odsúhlasí Organizácia pre zákaz chemických zbraní so sídlom v Haagu. V prípade schválenia pôjde o prvú rezolúciu BR OSN týkajúcu sa Sýrie od vypuknutia tamojšej krízy v marci 2011. Rada už o návrhu začala medzičasom rokovať, pričom na samotnom hlasovaní sa očakáva účasť ministrov zahraničných vecí svetových mocností.

Moskva či Washington zatiaľ podrobnosti dokumentu nezverejnili, podľa zdrojov agentúry AFP však umožní prijatie sankcií voči režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, ak nebude plniť plán chemického odzbrojenia. Súčasťou rezolúcie by pritom nemala byť žiadna odveta za chemický útok pri Damasku z 21. augusta, ktorý Západ pripisuje al-Asadovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies