AKTUALIZÁCIA: Rusko zaútočilo na veliteľstvo vzdušných síl

NETKY.SK • 25 Marec 2022, 06:05 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Rusko zaútočilo na veliteľstvo vzdušných síl

KYJEV/MOSKVA – Prinášame aktuálne správy z Ukrajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 21:09 (25. 3. 2022)

 

Ruská armáda vypálila šesť riadených striel na sídlo veliteľstva vzdušných síl ukrajinskej armády v meste Vinnycia. Časť z nich zostrelila protivzdušná obrana, zvyšok zasiahol niekoľko budov a spôsobili značné škody na infraštruktúre, oznámilo v piatok ukrajinské letectvo na Facebooku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. „Následky zásahu raketovej strely sa zisťujú,“ uviedlo letectvo vo vyhlásení.

 

Pri útoku zo 6. marca ruské rakety úplne zničili letisko vo Vinnycii, ktorá leží zhruba 200 kilometrov juhozápadne od Kyjeva. Zahynulo pritom 9 ľudí. O 10 dní neskôr zasiahla raketová paľba ruskej armády v tomto administratívnom centre Vinnyckej oblasti aj televíznu vežu.

 

Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že prvá fáza „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine je už takmer ukončená a momentálne sa zameriava na úplné „oslobodenie“. 

 

Aktualizácia 17:39 (25. 3. 2022)

 

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán odmietol výzvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Maďarsko súhlasilo s rozšírením sankcií voči Rusku aj o energetický sektor a aby umožnilo prenos zbraní na Ukrajinu cez svoje územie. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na vyhlásenie Orbánovho hovorcu Bertalana Havasiho, ktoré zverejnil server infostart.hu.

 

„Viktor Orbán odmietol obe požiadavky, pretože sú v rozpore so záujmami Maďarska. Maďarsko sa nechce zapojiť do tejto vojny, preto nepustí transport zbraní cez svoje územie a nepošle na Ukrajinu zbrane. Pritom však pomôže ľuďom utekajúcim pred vojnou a poskytne im humanitárnu pomoc,“ podčiarkol hovorca.

 

img

 

V súvislosti s embargom na dovoz ropy a zemného plynu Havasi dodal, že to by znamenalo, že by maďarské rodiny platili cenu vojny. Zelenskyj sa v noci na piatok prihovoril lídrom EÚ, ktorí sa zišli na dvojdňovom summite v Bruseli. Opísal skazu, ktorú v jeho krajine napáchalo Rusko, a poďakoval sa Európe za jej podporu Ukrajine. 

 

Pozornosť však upriamil aj na krajiny, ktoré sa zdráhali prijať opatrenia na podporu jeho vlasti, a to konkrétne Nemecko, Portugalsko a Írsko. Následne skritizoval Maďarsko za jeho neutrálny postoj. „Tu sa chcem zastaviť a byť úprimný. Raz a navždy sa musíte sami rozhodnúť, na koho strane ste,“ vyhlásil. 

 

Následne vyzval Maďarsko, aby prestalo váhať s prijatím sankcií či povolením prevozu zbraní smerujúcich na Ukrajinu cez jeho územie.

 

Aktualizácia 16:56 (25. 3. 2022)

 

V bojoch na Ukrajine prišla ruská armáda o ďalšieho generála, napísal v piatok britský denník Daily Mail s odvolaním sa na zdroje v Kyjeve. Rusko zatiaľ smrť ďalšieho generála nepotvrdilo, čo však neurobilo ani v predchádzajúcich takýchto prípadoch, informoval denník The Mirror. Podľa zdroja z Kyjeva ide o piateho ruského generála zabitého v bojoch s ukrajinskými ozbrojenými silami.

 

Najnovšou obeťou z radov ruskej generality je podľa Kyjeva 48-ročný generálporučík Jakov Rezancev, veliteľ 49. kombinovanej divízie Južného vojenského okruhu. O život prišiel pri nálete ukrajinskej armády. Presná lokalita nie je známa, ale zdroje v Kyjeve uviedli, že ide o okolie mesta Čornobajivka.

 

Aktualizácia 15:34 (25. 3. 2022)

 

Ruská armáda v piatok uviedla, že počas vojenskej operácie na Ukrajine doteraz zomrelo 1 351 ruských vojakov a 3 825 utrpelo zranenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

 

Tento počet je však omnoho nižší, než je bilancia strát ruských inváznych síl, ktorú uvádza ukrajinská strana. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v piatok na Twitteri uviedlo, že počas vojny na Ukrajine prišlo o život už 16 100 ruských vojakov.

 

Vysokopostavený predstaviteľ ruského ministerstva obrany Michail Mizincev počas brífingu v Moskve povedal, že do Ruska evakuovali zo separatistických „republík“ na východe Ukrajiny, ako aj z ďalších častí krajiny, 419 736 civilistov. Dodal, že viac ako 88 000 z nich tvorili deti a  9000 z nich boli cudzinci.

 

Náčelník Hlavného operačného riaditeľstva generálneho štábu ruskej armády Sergej Rudskoj tvrdí, že Ukrajina stratila 14 000 vojakov a 16 000 utrpelo zranenia. 

 

Aktualizácia 12:20 (25. 3. 2022)

 

Mestskí predstavitelia v strategickom prístavnom meste Mariupoľ v piatok uviedli, že pri minulotýždňovom ruskom nálete na divadlo, kde sa ukrývali stovky ľudí, mohlo zomrieť približne 300 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že správu nebolo možné nezávisle overiť. „Od očitých svedkov sa objavili informácie, že v činohernom divadle v Mariupole zomrelo v dôsledku bombardovania ruským lietadlom asi 300 ľudí. Do poslednej chvíle sa tomu nechce veriť... Slová tých, ktorí sa v čase tohto teroristického činu nachádzali v budove, však hovoria niečo iné,“ napísala mestská rada na sociálnej sieti Telegram.

 

 

Denník The Guardian v tejto súvislosti uviedol, že v Mariupole nefungujú záchranné služby a intenzívne boje a ostreľovanie zabraňuje pokusom o záchranu. Podľa predchádzajúcich informácií až stovky civilistov našli útočisko v kryte civilnej ochrany divadla a zostali tam uväznení, keď došlo v stredu k leteckému útoku na budovu. Ruské ministerstvo obrany zbombardovanie divadla poprelo a uviedlo, že budovu zničil výbuch, ktorý zapríčinil ukrajinský „ultraradikálny prápor Azov“. Zo zbombardovaného divadla sa podarilo zachrániť 130 ľudí.

 

 

Aktualizácia 07:30 (25. 3. 2022)

 

Vyše 3 300 ľuďom sa vo štvrtok podarilo odísť z obliehaných ukrajinských miest cez tzv. humanitárne koridory. Oznámila to vo štvrtok večer podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková, ktorú citovala agentúra DPA. Väčšina z týchto ľudí, približne 2 700, sa evakuovala z prístavného mesta Maripoľ a zamierila do Záporožia. Ďalším zhruba 500 ľuďom sa podarilo odísť z troch dedín pri hlavnom meste Kyjev.

 

Vereščuková dodala, že ruské sily blokovali už tretí deň po sebe prístup humanitárnej pomoci do Mariupoľa, kam nepúšťali ani evakuačné autobusy. Civilisti tak podľa jej slov obliehaný prístav opúšťali len osobnými dopravnými prostriedkami. Vereščuková okrem toho vymenovala vyše desať predstaviteľov miestnych ukrajinských úradov, ktorých údajne zajali ruskí vojaci. DPA upozornila, že tieto správy nedokázala nezávisle overiť.

 

DPA ďalej informovala, že podľa nemenovaného ruského predstaviteľa, ktorého citovala agentúra TASS, uteká z Donbasu čoraz viac ľudí do ruskej Rostovskej oblasti, keďže je otvorených viacero humanitárnych koridorov, ktoré tam vedú z Mariupoľa. Vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) sa podľa slov nemenovaného poslanca ruskej Štátnej dumy aktívne zapája do evakuácií obyvateľov z Mariupoľa do Ruska.

 

 

Pôvodná správa:

 

„Na základe príkazu (ukrajinského) prezidenta Volodymyra Zelenského došlo k prvej plnohodnotnej výmene vojnových zajatcov,“ oznámila na Facebooku podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková. „Výmenou za 10 okupantov sme zachránili 10 našich vojakov,“ uviedla. Dodala, že Ukrajina vymenila aj ďalších 11 ruských námorníkov, zachránených z potápajúcej sa lodi pri Odese, za 19 ukrajinských námorníkov z lode, ktorú zajala ruská strana a ktorú má cez Turecko taktiež vrátiť Ukrajine.

 

 

Výmenu zajatcov neskôr potvrdila aj ruská ombudsmanka pre ľudské práva Taťjana Moskaľkovová. „Potvrdzujem správu o výmene desiatich ruských vojakov zadržaných na ukrajinskom území za desať ukrajinských vojakov. Zároveň došlo aj k výmene ruských civilných námorníkov za ukrajinských civilných námorníkov,“ uviedla. Ruské ministerstvo zahraničných vecí ešte začiatkom týždňa informovalo už o dvoch výmenách zajatcov.

 

 

Moskaľkovová v pondelok uviedla, že 9 ruských zajatcov bolo vymenených za starostu ukrajinského mesta Melitopol Ivana Fedorova. Vereščuková následne v stredu potvrdila výmenu týkajúcu sa zajatého starostu mesta Melitopol, zároveň však poprela, že by došlo aj k nejakej ďalšej výmene, pripomína AFP. Vereščuková vo štvrtok tiež informovala, že ruské sily zajali 14 ukrajinských činiteľov, prevažne poslancov a členov mestských rád. Podpredsedníčka ukrajinskej vlády žiada o ich prepustenie s tým, že zajatie civilistov je v rozpore s medzinárodným právom.

 

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Radnica v Mariupole je naša, vyhlásil čečenský vodca Kadyrov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies