Rusko a Ukrajina sa dopracovali k novej dohode o dodávkach uhlia a elektriny

NETKY.SK • 27 December 2014, 18:58 • 2 min
Rusko a Ukrajina sa dopracovali k novej dohode o dodávkach uhlia a elektriny

MOSKVA - Rusko sa dohodlo na novej dohode týkajúcej sa dodávok uhlia a elektriny na Ukrajinu, ktorá má problémy s palivom pre elektrárne.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je konflikt so separatistami na priemyselnom východe krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Tento oznam prichádza len deň po tom, čo Kyjev vyhlásil, že preruší vlakové a autobusové spojenie na Krym, čím by vytvoril dopravnú blokádu polostrova, ktorý Moskva anektovala v marci tohto roka. Kyjev predtým na krátko zastavil na Krym dodávky elektriny.
      

Rusko bude dodávať uhlie a elektrinu Kyjevu bez platieb vopred. Ruský prezident Vladimir Putin tým chce prejaviť dobrú vôľu, ako povedal agentúre TASS jeho hovorca Dmitrij Peskov. "Putin sa rozhodol spustiť tieto dodávky z dôvodu kritickej situácie ohľadom dodávok energie, a to aj napriek tom, že sa neuskutočnili platby dopredu."
      

Rusko plánuje dodávať Ukrajine 500.000 ton uhlia mesačne, povedal pre televíziu Rossija 24 vicepremiér Dmitrij Kozak. Moskva je pripravená dodávať 500.000 ton mesačne navyše, ak príde k ďalšej dohode.
      

Ukrajinské zásoby uhlia sa nachádzajú na úrovni 1,5 milióna ton, pričom tradične sa počas zimy nachádzajú na úrovni 4 až 5 miliónov ton, vyplýva z údajov ukrajinského ministerstva energetiky. Krajina bývala sebestačná v oblasti zásobovania elektrinou, avšak mesiace bojov s proruskými separatistami prerušili dodávky uhlia do tepelných elektrární, ktoré generovali približne 40 % ukrajinskej elektriny.
      

Dodávky budú mať domáce ruské ceny, uviedol Kozak. Dodal, že tento krok zaistí spoľahlivé dodávky energií na Krym. Rusko bude Ukrajine tiež dodávať elektrinu, povedal Kozak, avšak nespresnil objem dodávok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies