Rusko a Ukrajina sa dohodli na cene plynu

NETKY.SK • 30 Október 2014, 13:09 • 2 min
Rusko a Ukrajina sa dohodli na cene plynu

MOSKVA - Ukrajina zaplatí za ruský plyn v štvrtom kvartáli tohto roka 378 USD za tisíc kubických metrov, pričom v nasledujúcom štvrťroku by mala jeho cena klesnúť na 365 USD za tisíc metrov kubických.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra Ria s odvolaním sa na vyjadrenia jedného z predstaviteľov ministerstva energetiky, ktorý tým potvrdil skoršie vyhlásenia ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka. Rusko a Ukrajina sa tak snažia urovnať cenový spor po tom, ako Moskva v júni stopla Ukrajine dodávky plynu, keď sa obe strany nedohodli na uhradení dlhu Kyjeva za odobratý plyn.

 

Vlani Moskva znížila Kyjevu cenu za plyn na 268,50 USD za tisíc metrov kubických po tom, čo vtedajší prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč oznámil, že pred podpisom dohody o približovaní sa k Európskej únii uprednostní užšiu spoluprácu s Moskvou. Masové pouličné protesty však viedli vo februári k zvrhnutiu Janukovyča a Moskva následne Kyjevu zvýšila cenu na 486 USD za tisíc kubických metrov. To vláda v Kyjeve odmietla a žiada návrat k pôvodnej cene. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies