Rusko a Ukrajina rokovali o riešení ukrajinského dlhu

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 18:58 • 2 min
Rusko a Ukrajina rokovali o riešení ukrajinského dlhu

MOSKVA - Predstavitelia ruského ministerstva financií sa stretli s novými zástupcami ministerstva financií Ukrajiny, aby prerokovali otázku ukrajinského dlhu voči Rusku. Uviedol to dnes štátny tajomník ruského ministerstva financií Sergej Storčak. Informovala o tom agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Ukrajina dlhuje Moskve 3 miliardy USD (2,63 miliardy eur), ktoré získala ešte v decembri 2013 v rámci dohody medzi ruskou vládou a vtedajšou proruskou vládou Ukrajiny. Moskva v tom čase kúpila ukrajinské dlhopisy v uvedenej hodnote, pričom dohoda počítala s celkovou pomocou vo výške 15 miliárd USD.

 

Vo februári ďalšieho roka však ukrajinská vláda padla a zvyšných 12 miliárd USD Moskva už Kyjevu neposkytla. Splatnosť dlhopisov v hodnote 3 miliardy USD vypršala v decembri minulého roka a keďže Kyjev dlh nevyplatil, Rusko na Ukrajinu podalo žalobu na pôde Najvyššieho súdu Londýna.

 

Koncom apríla ruské ministerstvo financií potvrdilo, že Moskva súhlasila s odkladom prejednávania kauzy na pôde súdu v Londýne. Ako uviedlo, Rusko sa rozhodlo dať novej ukrajinskej vláde čas na prípravu a začatie diskusií o splatení dlhu voči Moskve.

 

Predchádzajúca ukrajinská vláda premiéra Arsenija Jaceňuka rozhodla o moratóriu na platbu dlhu voči Rusku. Ako dôvod uviedla, že Moskva sa odmieta dohodnúť na reštrukturalizácii dlhu Ukrajiny, s čím súhlasili súkromní veritelia. Rusko ale oponovalo, že v prípade tohto dlhu ide o štátny dlh, ktorý nespadá pod dohodu so súkromnými veriteľmi. Ruský argument následne podporil aj Medzinárodný menový fond.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies