AKTUALIZÁCIA: Ukrajina a Rusko majú za sebou ďalšie mierové rokovanie

NETKY.SK • 21 Marec 2022, 08:04 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Ukrajina a Rusko majú za sebou ďalšie mierové rokovanie

KYJEV/MOSKVA – Členovia vyjednávacích tímov oboch krajín absolvovali 90-minútový rozhovor prostredníctvom videokonferencie, uviedla stanica Sky News s tým, že tzv. pracovné skupiny by v rokovaniach mali pokračovať aj po zvyšok dňa.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 17:55 (21. 3. 2022)

 

„Dnes pracujeme celý deň,“ uviedol člen ukrajinskej delegácie a poslanec Davyd Arachamija.

 

Sky News pripomína, že obe strany od začiatku ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine absolvovali už niekoľko kôl takýchto rokovaní. Najskôr konali za osobnej účasti vyjednávačov v Bielorusku, no v ostatnom čase už prebiehajú formou videokonferencie.

 

Na prímerí či stiahnutí ruských vojakov z Ukrajiny sa strany dosiaľ nedohodli. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal v nedeľnom rozhovore pre americkú stanicu CNN, že v rámci rokovaní nepristúpi na žiadne kompromisy, ktoré by sa týkali územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny.

 

img

 

Za ostatné dva týždne sa v súvislosti s rokovaniami objavilo niekoľko potenciálne optimistických správ. Viacerí západní lídri však Rusko podozrievajú z toho, že rokovania neberie vážne a používa ich len ako akúsi dymovú clonu, zatiaľ čo naďalej pokračuje v bombardovaní Ukrajiny, uvádza Sky News.

 

Obdobné podozrenie vyslovil v pondelok aj poradca ukrajinského prezidenta Olexandr Rodňanskyj. V rozhovore pre stanicu BBC povedal, že Rusko tieto rokovania len využíva na to, aby Západ nalákalo myslieť si, že „ďalšie sankcie už nie sú potrebné“.

 

„Využívajú tieto rozhovory ako spôsob na odvrátenie pozornosti od toho, čo sa deje na bojisku. Nesnažíte sa predsa o mier, ak súčasne vo veľkom meradle bombardujete mestá,“ povedal.

 

Pôvodný článok:

 

„Pracovné skupiny oboch strán pracovali v poslednom čase intenzívne," uviedol Podoľak, ktorého vyjadrenie z nedeľňajšieho neskorého večera citovali v noci ukrajinské médiá.

 

Mierové rozhovory na vysokej úrovni sa konali naposledy minulý pondelok, píše DPA. Podoľak sa podľa vlastných slov domnieva, že rozhovory s Ruskom o ukončení vojny budú trvať ešte niekoľko týždňov. Poradca prezidenta tiež hovoril o známkach toho, že pozícia Moskvy sa stáva „rozumnejšou" a realistickejšou. Bližšie detaily však neposkytol.

 

img

 

K požiadavkám Moskvy patrí neutralita a demilitarizácia Ukrajiny a uznanie separatistických oblastí na východe krajiny za nezávislé štáty. Kyjev zatiaľ prejavil ochotu na kompromis v prípade požiadavky na to, aby Ukrajina zostala neutrálna, žiada však dôraznejšie bezpečnostné záruky zo strany Západu.

 

V prípade územnej celistvosti doposiaľ neustúpil, uvádza DPA. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj trvá na tom, že sa napokon musí stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, čo dosiaľ Kremeľ odmietal zvážiť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies