Rusko a Taliban sa vysmievali z tvrdení USA, že Moskva dodáva militantom zbrane

NETKY.SK • 29 Marec 2018, 17:46 • 2 min
Rusko a Taliban sa vysmievali z tvrdení USA, že Moskva dodáva militantom zbrane

MOSKVA - Moskva a Taliban sa vysmievajú z tvrdenia Washingtonu, že Rusko tomuto afganskému militantnému hnutiu dodáva zbrane. Povedal vo štvrtok podľa agentúry AP osobitný vyslanec ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov.

slovakia

left justify in out

Kabulov na tlačovej konferencii v Moskve povedal, že tvrdenia Washingtonu predstaviteľov Ruska a Talibanu počas spoločných rozhovorov ho veľmi pobavili, pričom Taliban uviedol, že všetky zbrane, ktoré jeho bojovníci potrebujú, nakupuje protizákonne od afganskej vlády a polície, len na ne potrebuje peniaze. Ruskí vyjednávači na to podľa Kabulova žartom odvetili: "Prepáčte, ale my nijaké peniaze nemáme."

 

Kabulov okrem toho povedal, že cieľom kontaktov Ruska s Talibanom je zaistiť bezpečnosť ruských občanov žijúcich v Afganistane a presvedčiť Taliban, aby vstúpil do mierových rokovaní. Osobitný vyslanec ruského prezidenta pre Afganistan tiež zdôraznil, že dosiahnuť mier v Afganistane bez účasti Talibanu je nemožné, a zároveň vyslovil nádej, že talibovia sa zúčastnia nového kola mierových rozhovorov pod vedením Ruska.

 

Hlavný veliteľ NATO v Afganistane, americký generál John Nicholson, pre britskú stanicu BBC tento týždeň povedal, že Rusko podniká kroky na oslabenie aktivít USA v Afganistane, pričom sa objavili náznaky, že Moskva poskytuje afganským povstalcom finančnú podporu i zbrane.

 

Ruské veľvyslanectvo v Kábule vo vyhlásení takéto vyjadrenia odmietlo ako "plané reči" a zopakovalo predošlé popretia zo strany ruských predstaviteľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona