Rusko a Sýria nepodnikajú nálety na Aleppo, vládne sily však pokračujú v paľbe

NETKY.SK • 19 Október 2016, 13:09 • 2 min
Rusko a Sýria nepodnikajú nálety na Aleppo, vládne sily však pokračujú v paľbe

BEJRÚT - Sýrska armáda a jej ruskí spojenci dnes už druhý deň po sebe nepodnikajú nálety na štvrte severosýrskeho mesta Aleppo, ktoré ovládajú protivládni povstalci.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Je ticho. Žiadne nálety, len (delostrelecká) paľba vládnych síl," uviedol podľa agentúry DPA príslušník dobrovoľníckych záchranárskych oddielov tzv. Bielych prílb, ktorý sa nachádza vo východnej časti Aleppa.


Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) dnes tiež potvrdilo, že od utorka nedochádza k náletom na opozíciou ovládané časti Aleppa. Rusko a Sýria oznámili zastavenie náletov na Aleppo v utorok, keď avizovali aj "humanitárnu prestávku", ktorá bude trvať vo štvrtok od 08.00 h do 16.00 h miestneho času, aby mesto mohli opustiť civilisti aj militanti. Otvorených bude šesť humanitárnych koridorov pre civilistov a dva pre povstalcov.


"Vo chvíli, keď sa začne humanitárna pauza, sa sýrske jednotky stiahnu do dostatočnej vzdialenosti tak, aby povstalci mohli opustiť Aleppo aj so svojimi zbraňami," uviedol Šojgu. Takto malo dôjsť k rozdeleniu umiernených povstalcov od extrémistických. Povstalci vo východnom Aleppe však sústavne tvrdia, že povstalecké skupiny napojené na teroristickú sieť al-Káidou alebo ňou inšpirované nie sú v tejto časti mesta reálne prítomné. Agentúra Reuters uviedla, že povstalci ponuku opustiť mesto odmietli.


Farúk abú Bakr, aleppský veliteľ jednotiek Islamského hnutia slobodných mužov Levanty (Ahrar aš-Šám), vyhlásil, že jeho muži budú ďalej bojovať. "Keď sme sa na začiatku revolúcie chopili zbraní, prisahali sme Bohu, že ich nezložíme, kým nepadne tento zločinecký režim," deklaroval abú Bakr. Dodal, že "v Aleppe teroristi nie sú". Aktivisti pôsobiaci vo východnej časti Aleppa informovali, že vládne lietadlá počas posledných letov nad touto oblasťou zhadzovali letáky, v ktorých protivládnych povstalcov vyzývali, aby opustili mesto, lebo "aj tak nemajú na výber".


S ruským jednostranným plánom na humanitárnu prestávku nie je spokojná OSN, ktorá upozornila na to, že takýmto opatrením sa nezabezpečí bezpečná doprava humanitárnej pomoci do východnej časti Aleppa. Rusko, Sýria a ďalšie skupiny bojujúce v meste sa totiž nedohodli na zárukách bezpečnosti pre humanitárnych pracovníkov. S podobným vyhlásením prišiel aj Medzinárodný výbor Červeného kríža, ktorý dodal, že nie je jasné, koľko času by bolo potrebné na získanie bezpečnostných záruk od všetkých bojujúcich strán vrátane povstalcov.


Časť Aleppa ovládaná opozíciou zažívala intenzívne letecké útoky sýrskych a ruských síl už od minulého mesiaca, keď stroskotalo prímerie, ktoré trvalo sotva týždeň. Vo východnej časti Aleppa v tejto situácii uviazlo od 250.000 do 300.999 civilistov, pričom mnohí z nich majú nedostatočné zásoby potravín a len veľmi obmedzený prístup k lekárskej starostlivosti. Od 19. septembra, keď sa začala mohutná ofenzíva sýrskej armády a jej ruských spojencov, prišlo na východe Aleppa o život najmenej 457 civilistov, informovalo SOHR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies