Rusko a Spojené štáty predĺžili platnosti zmluvy START.

NETKY.SK • 3 Február 2021, 16:41 • 2 min
Rusko a Spojené štáty predĺžili platnosti zmluvy START.

MOSKVA - Na Ministerstve zahraničia Ruskej federácii došlo k výmene nót s veľvyslanectvom USA o nadobudnutí platnosti dohody o predĺžení platnosti Zmluvy o obmedzení strategických útočných zbraní. Uviedlo ruské ministerstvo zahraničia a podotklo, že dokument vstúpil do platnosti.

slovakia

left justify in out

Na Smolenskom námestí zdôraznili, že kľúčovú úlohu pri predĺžení dohody zohral telefonický rozhovor medzi Vladimírom Putinom a novým americkým prezidentom Joe Bidenom 26. januára. Na ministerstve tiež poznamenali, že Moskva je pripravená spolupracovať s Amerikou na posilňovaní globálnej strategickej stability.

 

 

"Dúfame, že porozumenie dosiahnuté s Washingtonom ohľadne osudu zmluvy, ktorá je základným kameňom medzinárodnej bezpečnosti, umožní prekonať tendenciu, ktorá prevládala v posledných rokoch v dôsledku deštruktívnej politiky USA o zrušení mechanizmov kontroly zbraní a nešírenia“,- uviedli vo vyhlásení.

 

img

 

Diplomatická služba zároveň poznamenala, že bude potrebné vyvinúť značné úsilie na obnovenie udržateľného dialógu v tejto oblasti. „Rusko je na takúto prácu pripravené. Vyzývame USA, aby preukázali rovnako zodpovedný prístup a konštruktívne reagovali na naše príslušné iniciatívy“,- uzavreli na ministerstve zahraničia.

 

Zmluva START-3 vstúpila do platnosti 5. februára 2011. Dokument ustanovuje zníženie jadrového arzenálu Ruskom a USA tak, aby celkovo nepresiahli 700 medzikontinentálnych balistických rakiet na ponorkách a ťažkých bombardéroch, ako aj 1 550 hlavíc a 800 nasadených a nerozmiestnených odpaľovacích zariadení.

 

img

 

Platnosť dohody mala skončiť 5. februára tohto roku. Bývalý americký prezident Donald Trump vyhlásil zmluvu za nerentabilnú pre svoju krajinu a vyzval na vypracovanie nového dokumentu za účasti Číny. Washington povolil predĺženie zmluvy, ale za určitých podmienok vrátane režimu overovania. Rokovania neviedli k úspechu.

 

Biden, ktorý vo funkcii prezidenta nahradil Trumpa, predĺženie dohody podporil bez ďalších podmienok.

 

Po všetkých diplomatických postupoch a podpore predĺženia programu START-3 oboma komorami parlamentu ruský prezident minulý týždeň podpísal zákon ratifikujúci dohodu, ktorou sa zmluva predlžuje o päť rokov.

 

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona