Rusko a Severná Kórea vyhlásili rok vzájomného priateľstva

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 10:38 • 2 min
Rusko a Severná Kórea vyhlásili rok vzájomného priateľstva

SOUL - Severná Kórea a Rusko vyhlásili rok 2015 za rok vzájomného priateľstva, v rámci ktorého chcú obe krajiny zintenzívniť politickú, ekonomickú a kultúrnu spoluprácu. Oznámila to dnes juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na oficiálne médiá KĽDR.

slovakia

left justify in out

Severná Kórea sa usiluje o prehĺbenie diplomatických a ekonomických vzťahov s Ruskom v čase, keď ochladli jej vzťahy s jej tradičným čínskym spojencom.

 

O zblíženie s Pchjongjangom sa usiluje aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa tak snaží čeliť silnejúcej medzinárodnej izolácii súvisiacej s krízou na Ukrajine, ako aj snahám o posilnenie amerických pozícií v oblasti Ázie.

 

"Kórejská ľudovodemokratická republika a Ruská federácia sa rozhodli vyhlásiť rok 2015, na ktorý pripadá 70. výročie oslobodenia Kórey (spod japonskej nadvlády) a víťazstva vo veľkej vlasteneckej vojne v Rusku, za rok priateľstva medzi oboma krajinami," uviedla v krátkom oznámení severokórejská agentúra KCNA.

Severokórejský vodca Kim Čong-un už predtým prijal Putinovo pozvanie na májové oslavy 70. výročia sovietskeho víťazstva nad nacistickým Nemeckom, ktoré sa budú konať v Moskve.

 

Rusko i Severná Kórea v súčasnosti čelia medzinárodným sankciám. Moskva čelí odvetným opatreniam Západu za svoju politiku voči Ukrajine a Pchjongjang sankciám OSN za jadrové a raketové skúšky.

 

Komunistickému režimu v KĽDR by obnovené partnerstvo s Kremľom mohlo pomôcť najmä politicky. Rusko by ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN mohlo vetovať opatrenia namierené voči Severnej Kórei, uviedol denník Daily Telegraph.

 

Moskva môže mať so spolupráce s KĽDR profitovať prevažne v podobe nových príležitostí pre ruské spoločnosti na investície do zastaranej severokórejskej infraštruktúry.

 

Najväčšie obavy zahraničných analytikov vyvoláva posilňovanie vojenskej kooperácie medzi oboma krajinami, ktoré na tento rok ohlásili sériu spoločných vojenských cvičení. Pozorovatelia sa obávajú, že by KĽDR mohla od Ruska získať moderné vojenské technológie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies