Rusko a Saudská Arábia sa dohodli na zmrazení ťažby ropy

NETKY.SK • 16 Február 2016, 12:24 • 2 min
Rusko a Saudská Arábia sa dohodli na zmrazení ťažby ropy

DOHA - Rusko, Saudská Arábia, Katar a Venezuela sa dnes dohodli na zmrazení produkcie ropy na januárovej úrovni s cieľom začať riešiť problém nadmerných zásob komodity vo svete, no očakávajú, že sa k nim pridajú aj iné krajiny. O prípadných ďalších krokoch na stabilizáciu trhov by sa mohlo uvažovať až v ďalších mesiacoch. Uviedol to saudskoarabský minister ropného priemyslu Ali al-Naimí. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa Aliho al-Naimího dohodnuté zmrazenie produkcie na úrovni z januára je momentálne adekvátnym opatrením a prípadné ďalšie kroky by sa mali zvážiť až v nasledujúcich mesiacoch. "Toto je začiatok procesu, ktorý v budúcich mesiacoch vyhodnotíme a následne sa rozhodneme, či sú potrebné aj ďalšie kroky," povedal minister s tým, že (štyri krajiny) dúfajú, že k dohode sa pridajú aj ďalšie štáty. V tejto súvislosti minister ropného priemyslu Venezuely Eulogio Del Pino dodal, že v stredu (17.2.) by sa mali uskutočniť rozhovory s predstaviteľmi Iraku a Iránu.

 

Teherán už niekoľkokrát dal najavo, že svoj vývoz plánuje zvýšiť a získať tak späť podiel na trhu, o ktorý prišiel po zavedení sankcií západných mocností voči krajine za jej jadrový program. V januári boli sankcie zrušené a Irán ihneď oznámil, že dodávky chce zvyšovať.

 

K dnešnej schôdzke v katarskej Dohe došlo vyše 18 mesiacov po tom, ako ceny ropy začali klesať. Pôvodne sa najväčší producenti nemienili vzdať svojho podielu na trhu a očakávali, že pokles cien ropy vytlačí viacerých konkurentov z trhu, čo by ceny stabilizovalo. Rozsah poklesu aj dĺžka jeho trvania však boli výraznejšie, než sa pôvodne čakalo, a táto situácia už začala ohrozovať ekonomiky viacerých krajín.

 

Najviac sa dlhotrvajúci pokles cien ropy dotkol Venezuely, no obrovské problémy má aj Rusko, ktorého ekonomika je vysoko závislá od vývozu ropy a plynu a navyše ho negatívne ovplyvňujú sankcie západných štátov za aktivity Moskvy voči Ukrajine. Situácia sa negatívne odrazila aj na finančnej pozícii Saudskej Arábie, ktorá za minulý rok vykázala rekordný rozpočtový deficit na úrovni 98 miliárd USD (87,66 miliardy eur). Rijád dúfa, že tento rok sa mu schodok podarí znížiť.

 

(1 EUR = 1,1180 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies