Rusko a Jordánsko sa dohodli na koordinácii svojej vojenskej činnosti v Sýrii

NETKY.SK • 23 Október 2015, 17:08 • 2 min
Rusko a Jordánsko sa dohodli na koordinácii svojej vojenskej činnosti v Sýrii

VIEDEŇ - Rusko a Jordánsko sa dohodli na koordinácii svojich vojenských akcií v Sýrii prostredníctvom "osobitného pracovného mechanizmu", ktorý zriadia v jordánskom Ammáne. Oznámil to dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Rusko, ktoré bombarduje povstalecké ciele v Sýrii na podporu svojho spojenca, sýrskeho prezidenta Bašára Asada, sa už dohodlo na úzkej spolupráci s vládami Iraku, Sýrie a Iránu, ktoré tvoria voľnú šiitskú alianciu sledujúcu iné ciele ako USA a ich spojenci. V Jordánsku však majú hlavné slovo sunniti a krajina je blízkym spojencom Washingtonu, preto by dohoda Moskvy s Jordánskom mohla znamenať posun v alianciách, ktoré sa angažujú v sýrskom konflikte.

 

"Armády oboch krajín sa dohodli na koordinácii svojich akcií cez pracovný mechanizmus v Ammáne, hlavnom meste Jordánska," citovala Lavrova ruská spravodajská televízia Rossija-24. Minister dodal, že sa k nim môžu pripojiť aj ďalšie krajiny bojujúce proti terorizmu. Lavrov sa vyjadril vo Viedni, kde sa zúčastňuje na rokovaniach vysokých predstaviteľov USA, Turecka a Saudskej Arábie o politickom riešení sýrskej občianskej vojny.

 

Rusko odmietlo výzvy Západu, aby Asad odstúpil, s tým, že o vedení Sýrie môžu rozhodnúť iba sýrsky voliči vo voľbách. A ruský prezident Vladimir Putin vyjadril Asadovi jasne svoju podporu, keď ho tento týždeň hostil v Moskve. K Lavrovovi a šéfovi americkej diplomacie Johnovi Kerrymu sa dnes vo Viedni pripoja predstavitelia Európskej únie a OSN. Takzvané blízkovýchodné kvarteto bude rokovať o možnostiach, ako znížiť napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies