Rusko a Japonsko sa dohodli na stretnutiach svojich lídrov

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 15:46 • 2 min
Rusko a Japonsko sa dohodli na stretnutiach svojich lídrov

TOKIO - Ministri zahraničných vecí Japonska a Ruska sa dnes dohodli na sérii stretnutí svojich predstaviteľov počas tohto roka, ktorú otvorí návšteva japonského premiéra Šinzóa Abeho v Rusku. Majú sa tým prehĺbiť vzájomné vzťahy zatienené územným sporom z čias druhej svetovej vojny a tiež konfliktom na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov pricestoval do Japonska niekoľko dní po tom, ako Tokio hostilo schôdzku ministrov zahraničných vecí skupiny G7. Rusko zo skupiny vylúčili pre jeho anexiu Krymu z roku 2014, ktorá tiež spôsobila dlhodobý odklad návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Japonsku.


Japonský premiér sa pokúša dosiahnuť riešenie sporu o ostrovy spravované Ruskom, ktoré ich nazýva južné Kurily. Územný spor o ostrovy, známe v Japonsku pod názvom Severné územia, bráni obom krajinám v podpísaní mierovej zmluvy po skončení druhej svetovej vojny.


Šéfovia diplomacií oboch krajín dnes oznámili, že japonský premiér "čoskoro" neoficiálne navštívi Rusko, odmietli však uviesť ďalšie podrobnosti. Dohodli sa aj na rokovaniach na vysokej úrovni, ktoré by sa zaoberali možnosťou prípadného podpísania mierovej zmluvy.


Lavrov povedal, že Rusko je otvorené pokračovaniu dialógu s Japonskom o územných záležitostiach, ale postoj Moskvy zostáva nezmenený. "Ruský postoj je založený na výsledkoch druhej svetovej vojny," povedal. Podľa správ médií by sa Abe mal stretnúť s Putinom v Soči 6. mája a následne by mal do Japonska v bližšie nešpecifikovanom termíne pricestovať ruský prezident.

 

Japonsko ako člen skupiny G7 podporuje medzinárodnä diplomatickú izoláciu Ruska. Súčasne však chce mať dobré vzťahy s Moskvou, aby s ňou mohlo rokovať o vzájomnom územnom spore. Obe strany posilnili svoju ekonomickú aj diplomatickú spoluprácu napriek ruskej podpore povstalcov na východe Ukrajiny.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies