Rusko a Irán začali koordinovať svoju pomoc Asadovmu režimu, tvrdí americký denník WSJ

NETKY.SK • 22 September 2015, 10:04 • 2 min
Rusko a Irán začali koordinovať svoju pomoc Asadovmu režimu, tvrdí americký denník WSJ

WASHINGTON/MOSKVA - Rusko a Irán začali koordinovať svoje operácie na území Sýrie s cieľom podporiť režim súčasného prezidenta Bašára Asada, tvrdí americký denník Wall Street Journal (WSJ). Táto situácia kladie prekážky realizácii diplomatických cieľov Spojených štátov v regióne.

slovakia

left justify in out

Podľa zdrojov WSJ sa v uplynulom období v Moskve uskutočnilo niekoľko stretnutí ruských a iránskych diplomatov, generálov a vojenských stratégov. Na schôdzkach sa diskutovalo o možnostiach ochrany a záchrany Asadovho režimu, ako aj o dislokácii ruských vojakov na sýrskom území, píše WSJ. Bázou pre iránsko-ruskú operáciu je provincia Lázikíja, ktorá je pod kontrolou Asadových síl a ktorú sa protivládni povstalci už dlhšie snažia odrezať od spojenia s Damaskom.

 

O pomoci súčasnému sýrskemu režimu zo strany Ruska sa začalo hovoriť minulý týždeň - okrem iného aj na základe družicových snímok, ktoré potvrdili nárast ruskej vojenskej techniky v Lázikíji. Rusko opakovane vyhlásilo, že v Sýrii sa nachádzajú jeho vojenskí špecialisti, ktorí pomáhajú tamojšej armáde s používaním výzbroje a vybavenia poskytnutého Moskvou na boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát ovládajúcej časť územia krajiny. Ruské ministerstvo zahraničných veci i Kremeľ viackrát otvorene zdôraznili, že Rusko podporuje Damask v boji proti terorizmu.

 

Pokiaľ ide o priamu vojenskú podporu, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov minulý týždeň vyhlásil, že Rusko je pripravené posúdiť žiadosť Sýrie o spoluúčasť na operácii sýrskej armády proti IS. Sýrsky prezident Bašár Asad v minulosti priznal, že jeho režim má podporu Iránu v politickej, ekonomickej i vojenskej oblasti, kde ide o dodávky vojenskej techniky, nie o priame zapojenie sa iránskych jednotiek do bojov proti protivládnym povstalcom.

 

Medzinárodná komisia pre vyšetrovanie udalostí v Sýrii v pondelok vyzvala štáty sveta, aby prestali s dodávkami zbraní účastníkom tamojšieho ozbrojeného konfliktu. Predseda vyšetrovacej komisie Paulo Sergio Pinheiro dnes v Ženeve upozornil, že tým podnecujú konflikt, ktorý si od marca 2011 vyžiadal už viac ako štvrť milióna obetí.

Pinheiro súčasne varoval, že krajiny dodávajúce do Sýrie zbrane by mohli byť volané na zodpovednosť za spoluúčasť na závažných prípadoch porušovania ľudských práv.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies