Rusko a Čína vetovali rezolúciu, ktorá Sýrii hrozila sankciami

NETKY.SK • 5 Október 2011, 18:23 • 2 min
Rusko a Čína vetovali rezolúciu, ktorá Sýrii hrozila sankciami

Rusko a Čína vetovali rezolúciu, ktorá Sýrii hrozila sankciami

slovakia

left justify in out

img

Rusko a Čína v utorok vetovali v Bezpečnostnej rade OSN rezolúciu, ktorá odsudzovala Sýriu a hrozila jej sankciami v prípade ďalšieho krvavého potláčania ľudových protestov. Návrh rezolúcie predložili západoeurópske krajiny na čele s Francúzskom.

V BR OSN rade získala rezolúcia deväť hlasov, zdržali sa Brazília, India, Libanon a Južná Afrika, proti boli len dvaja stáli členovia.

Rusko označilo dokument napriek niektorým zmenám za neprijateľný a bolo rozhodne proti akejkoľvek zmienke o sankciách. Odvolávalo sa pritom na príklad Líbye, kde krajiny NATO podľa Moskvy prekročili mandát OSN pri vojenskej operácii proti režimu Muammara Kaddáfího.

Veľvyslanec Ruska pri OSN Vitalij Čurkin uviedol, že návrh textu odrážal "konfrontačný" prístup k riešeniu politickej krízy v Sýrii.

"Dokument neobsahoval ustanovenia o neprijateľnosti vojenskej intervencie zvonka," citovala Čurkina tlačová agentúra RIA Novosti.

Americká veľvyslankyňa Susan Riceová vyjadrila nad vetom Moskvy a Pekingu "pobúrenie" USA. Podľa nej BR OSN už mala dávnejšie prijať voči Damasku "tvrdé sankcie".

"Kríza v Sýrii ostane pred Bezpečnostnou radou a my neustaneme, dokiaľ sa táto rada neujme svojej zodpovednosti," konštatovala.

Rozhodnutie Moskvy a Pekingu podľa západných diplomatov môže signalizovať, že BR OSN smeruje do dlhodobej patovej situácie v otázkach týkajúcich sa Blízkeho východu a severnej Afriky, vrátane prodemokratického hnutia v regióne, tzv. arabskej jari.

"Nemôžeme dnes pochybovať o význame veta tohto textu," uviedol podľa tlačovej agentúry Reuters francúzsky veľvyslanec v OSN Gérard Araud. "Je to politická voľba. Je to odmietnutie všetkých rezolúcií rady voči Sýrii."

Podľa odhadov OSN si vojenské operácie režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada proti demonštrantom vyžiadali najmenej 2700 obetí.

Dvojité veto Ruska a Číny bolo prvé od januára 2007, keď obe krajiny zablokovali rezolúciu vyzývajúcu Mjanmarsko na prepustenie politických väzňov, celonárodný dialóg a ukončenie porušovania ľudských práv.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies