Rusko a Gruzínsko podpísali dohodu, ktorá umožní Moskve vstup do WTO

NETKY.SK • 10 November 2011, 05:10 • 2 min
Rusko a Gruzínsko podpísali dohodu, ktorá umožní Moskve vstup do WTO

Rusko a Gruzínsko podpísali dohodu, ktorá umožní Moskve vstup do WTO

slovakia

left justify in out

img

Rusko a Gruzínsko dnes v sídle Svetovej obchodnej organizácie (WTO) formálne podpísali dohodu, ktorá umožní Moskve konečne sa stať jej členom.

Rusko, ktorého hrubý domáci produkt dosiahol vlani 1,9 bilióna USD (1,38 bilióna eur), je poslednou veľkou krajinou, ktorá nie je začlenená do svetového obchodného systému. Moskva sa pritom o vstup vo WTO usilovala dlhých 18 rokov, ale Gruzínsko jej v tom pre vzájomné ozbrojené konflikty bránilo.

Dohodu medzi oboma krajinami sprostredkovalo Švajčiarsko. Začiatkom novembra Moskva aj Tbilisi schválili kompromisné riešenie, ktoré im predložili švajčiarski vyjednávači. Návrh sa týka usporiadania obchodných vzťahov Ruska a dvoch bývalých regiónov Gruzínska, ktoré sa od neho odtrhli. Podľa dohody colné kontroly na hraniciach oboch štátov, ako aj separatistických provincií Abcházsko a Južné Osetsko, bude vykonávať neutrálna spoločnosť.

Tento týždeň by sa mala vstupom Ruska do WTO zaoberať aj jej pracovná skupina. Žiadosť by mohli schváliť 15. decembra ministri obchodu členských štátov organizácie, ktorí sa zídu v Ženeve. Následne členstvo Ruska vo WTO musí potvrdiť ruský parlament.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies