Rusko a Estónsko si vymenili po jednom väzňovi

NETKY.SK • 26 September 2015, 16:28 • 2 min
Rusko a Estónsko si vymenili po jednom väzňovi

MOSKVA - Rusko vydalo dnes estónskym orgánom agenta tamojšej spravodajskej služby usvedčeného zo špionáže výmenou za jeho bývalého kolegu, ktorého v Estónsku odsúdili za vlastizradu v podobe vyzradenia štátnych tajomstiev Moskve.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia ruskej Federálnej bezpečnostnej služby, na ktoré sa odvoláva agentúra AP, si Moskva s Tallinom väzňov vymenili na moste ponad rieku tvoriacu rusko-estónsku hranicu. Hovorca estónskeho ministerstva vnútra Tex Vertman potvrdil, že Rusko vrátilo do vlasti Estona Kohvera, agenta estónskej spravodajskej služby, ktorého ruský súd v auguste poslal na 15 rokov do väzenia za špionáž.


Estónski predstavitelia tvrdia, že Kohvera uniesli do Ruska v rozpore s medzinárodným právom. Jeho prípad zvýšil napätie vo vzťahoch medzi severoeurópskymi krajinami a Ruskom, ktoré pred tým vyvolalo anektovanie Krymu a povstanie proruských separatistov na východe Ukrajiny.


Rusi vymenili Kohvera za bývalého estónskeho policajta Alekseia Dressena, ktorého v roku 2012 zadržali pre spoluprácu s Ruskom. Dressen si mal za vlastizradu v Estónsku odsedieť 16 rokov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies