Rusko a Čína vyzývajú na boj proti chemickým zbraniam teroristov v Sýrii

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 08:49 • 2 min
Rusko a Čína vyzývajú na boj proti chemickým zbraniam teroristov v Sýrii

NEW YORK - Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin v stredu povedal, že Rusko a Čína predstavili návrh rezolúcie proti používaniu chemických zbraní teroristami v Sýrii a v celom regióne. Informuje o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Čurkin podotkol, že súčasné rezolúcie upravujúce zákaz používania chemických zbraní v Sýrii nie sú dostačujúce. Návrh označil za celkom jednoduchý text, ktorý by spomínané nedostatky odstránil.

 

Podľa návrhu budú musieť všetky členské štáty OSN Bezpečnostnej rade nahlásiť akékoľvek používanie či prípravu chemických zbraní neštátnymi subjektmi.

 

Takéto dôkladné pozorovanie odradí teroristov od používania chemických zbraní či od následného obviňovania sýrskej vlády z chemického zbrojenia, povedal Čurkin.

 

V roku 2013 bola prijatá podobná rezolúcia, ktorá tiež žiadala členské štáty o monitorovanie používania týchto zbraní teroristami, avšak k jej implementácii nedošlo.

 

Navrhovaná rezolúcia by podľa Čurkina mala doladiť mechanizmy vynútiteľnosti zodpovednosti za chemické teroristické útoky.

 

Zvyšní členovia bezpečnostnej rady sa zatiaľ k rezolúcii verejne nevyjadrili.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies