Rusko a Čína spoločne oslávia 70. výročie víťazstva vo vojne

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 11:23 • 2 min
Rusko a Čína spoločne oslávia 70. výročie víťazstva vo vojne

ŠANGHAJ - Rusko a Čína na budúci rok spoločne oslávia 70. výročie víťazstva nad nacistickým Nemeckom a japonským militarizmom. V spoločnom vyhlásení po rozhovoroch v Šanghaji to dnes uviedli šéf Kremľa Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.

slovakia

left justify in out

Prezidenti sa takisto zhodli, že budú "naďalej rázne klásť odpor snahám o falšovanie dejín a podkopávanie povojnového svetového poriadku", píše agentúra ITAR-TASS.
      

Putin po rokovaniach tiež uviedol, že spolupráca medzi ruským a čínskym rezortom obrany a vojensko-technická spolupráca sú "hlavným faktorom stability a bezpečnosti v regióne a v celom svete".
      

Hovoril aj o spolupráci v civilnom leteckom priemysle. "Máme dobré vyhliadky a dobré projekty na stavanie širokotrupového lietadla a ťažkého civilného vrtuľníka," konštatoval ruský prezident. Aj spolupráca v automobilovom priemysle sa podľa neho vyvíja dobre.
      

Vladimir Putin a Si Ťin-pching zároveň vyjadrili obavy z napätia na Kórejskom polostrove v súvislosti s kontroverzným jadrovým programom Pchjongjangu. 
      

"Strany sa zhodli, že neexistuje priestor pre scenáre o použití sily v regióne. Všetky existujúce problémy by sa mali riešiť za rokovacím stolom... Obe strany sa dohodli na úzkej koordinácii a spolupráci v záujme vytvorenia účinných inštitúcií mieru a bezpečnosti," uvádza sa v dokumente prezidentov. 
      

Dúfajú, že všetky strany sa zapoja do úsilia o obnovenie šesťstranných rokovaní o jadrovom odzbrojení a dospejú k trvalému mieru na Kórejskom polostrove.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona