Rusko a Čína plánujú vybudovať vysokorýchlostnú trať medzi Moskvou a Pekingom

NETKY.SK • 18 Október 2014, 08:06 • 2 min
Rusko a Čína plánujú vybudovať vysokorýchlostnú trať medzi Moskvou a Pekingom

MOSKVA - Rusko a Čína zvažujú vybudovanie rýchlostnej železničnej trate medzi Moskvou a Pekingom, ktorá prostredníctvom Transsibírskej magistrály skráti cestu medzi týmito metropolami zo šiestich dní na dva dni. Informoval o tom v piatok britský denník Daily Mail s odvolaním sa na čínske médiá.

slovakia

left justify in out

Projekt si vyžiada náklady vo výške 230 miliárd dolárov. Trať bude dlhá vyše 7000 kilometrov, čo je trikrát viac, než je súčasná najdlhšia rýchlostná železnica, ktorá vedie z Pekingu do mesta Kuang-čou na juhu Číny. Trať bude symbolom úzkych vzťahov medzi oboma krajinami, ktoré pramenia z čias Sovietskeho zväzu.
      

Memorandum o výstavbe podpísali obe krajiny tento týždeň počas návštevy čínskeho premiéra Li Kche-čchianga v Moskve. Priame vlakové spojenie medzi Moskvou a Pekingom funguje od roku 1954, a to dvakrát týždenne. Reputácia čínskych rýchlovlakov utrpela v roku 2011, keď pri zrážke zahynulo 40 ľudí a stovky utrpeli zranenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies