Rusko a Čína ignorovali stretnutie BR OSN o Kryme

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 10:19 • 2 min
Rusko a Čína ignorovali stretnutie BR OSN o Kryme

NEW YORK - Rusko, Čína, Venezuela a Angola ignorovali neformálne stretnutie Bezpečnostnej rady OSN o stave ľudských práv na polostrove Krym, ktorý sa minulý rok odtrhol od Ukrajiny a pripojil k Rusku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zasadnutie sa konalo vo štvrtok za zatvorenými dverami z iniciatívy Litvy. Hovorca ruskej misie pri OSN Alexej Zajcev označil debatu o ľudských právach na Kryme za "kontraproduktívnu a provokatívnu". "Nespadá to do právomocí Bezpečnostnej rady," vyhlásil. Litovská vyslankyňa pri OSN Raimonda Murmokaité vyjadrila poľutovanie, že jej kolegovia zo spomínaných krajín sa na stretnutí nezúčastnili. "Rusko zvyčajne veľmi rýchlo kritizuje údajné porušovanie ľudských práv na Ukrajine, no úplne ignoruje porušovanie ľudských práv v oblastiach, v ktorých vládne," povedala.


Krym sa pripojil k Rusku 21. marca potom, čo sa na polostrove konalo referendum odtrhnutí sa od Ukrajiny. Medzinárodné spoločenstvo ani Ukrajina anexiu Krymu Ruskom neuznali a stále ho považujú za ukrajinské územie. BR OSN sa o otázke Krymu stretla už viac než 30-krát, prijatie akýchkoľvek rezolúcií však blokuje Rusko ako stály člen s právom veta.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona