Rusko a Azerbajdžan sa dohodli na dodávkach plynu v tomto roku

NETKY.SK • 24 Január 2011, 13:39 • 2 min
Rusko a Azerbajdžan sa dohodli na dodávkach plynu v tomto roku

Rusko a Azerbajdžan sa dohodli na dodávkach plynu v tomto roku

slovakia

left justify in out

img

Rusko tento rok kúpi z Azerbajdžanu 2 miliardy kubických metrov (m3) plynu. Dohodu v piatok podpísali predseda predstavenstva Gazpromu Alexej Miller a prezident štátnej azerbajdžanskej ropnej a plynárenskej spoločnosti State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR) Rovnag Abdullajev.
      Na stretnutí v Petrohrade šéfovia oboch koncernov zhodnotili vlaňajšiu spoluprácu ako úspešnú. Dodali, že vývoz do Ruska predstavuje najbezpečnejšiu trasu pre dodávky azerbajdžanského plynu.
      Rusko teda tento rok dovezie objem uvedený v dodatku z 3. septembra 2010 ku kontraktu, ktorý oba koncerny podpísali 14. októbra 2009. Na budúci rok má však Rusko záujem o zvýšenie importu nad objem uvedený v kontrakte. Obe strany sa tiež dohodli, že cena plynu bude vychádzať zo vzorca, ktorý ju odvodzuje od ropného koša. Navyše, v dlhodobom horizonte nie sú stanovené žiadne obmedzenia týkajúce sa objemu plynu smerujúceho z Azerbajdžanu do Ruska.
      Azerbajdžanské dokázané zásoby plynu dosahujú 1,5 bilióna m3, pričom v krajine sa ročne spotrebuje asi 10 miliárd m3 plynu.
      Informoval o tom Gazprom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies