Ruskí zákonodarcovia podporili pozastavenie plnenia jadrovej dohody s USA

NETKY.SK • 19 Október 2016, 17:36 • 2 min
Ruskí zákonodarcovia podporili pozastavenie plnenia jadrovej dohody s USA

MOSKVA - Dolná komora ruského parlamentu schválila dnes jednohlasne rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina pozastaviť plnenie dohody s USA, na základe ktorej by mali obe veľmoci zneškodniť svoje zásoby plutónia využiteľného na zbrojné účely.

slovakia

left justify in out

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov pri tejto príležitosti varoval, že Moskva môže podniknúť ďalšie kroky proti USA v prípade, že Washington pristúpi k sprísňovaniu svojich sankcií, informovala agentúra AP.

 

Nariadenie, o ktorom dnes hlasovali členovia Štátnej dumy, podpísal Putin začiatkom októbra, pričom poukázal na "objavujúcu sa hrozbu pre strategickú bezpečnosť v dôsledku nepriateľských krokov USA". Hovorca Kremľa vtedy vyhlásil, že záväzky vyplývajúce z uvedenej dohody si plnilo len Rusko.

 

Podľa Putina je možné v plnení dohody pokračovať, pokiaľ USA stiahnu svoje sily z blízkosti ruských hraníc a odvolajú protiruské sankcie. Ak však USA pristúpia k rozšíreniu sankcií, Rusko môže prijať "veľmi bolestivé" protiopatrenia, varoval dnes Riabkov.

 

Ministri zahraničných vecí Ruska a USA podpísali v roku 2010 protokol k zmluve o likvidácii nadbytočného plutónia zo zbrojných programov, na základe ktorého mali obe jadrové veľmoci zneškodniť po 34 ton tohto vysoko rádioaktívneho materiálu. Pôvodná zmluva pochádza ešte z roku 2000, jej uvedenie do platnosti však obe strany dlho odkladali. Uvedené množstvo podľa AP stačí na zhotovenie približne 17.000 jadrových hlavíc.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies