Ruskí vyšetrovatelia: Na palube lode Greenpeace sme našli drogy

NETKY.SK • 9 Október 2013, 18:10 • 2 min
Ruskí vyšetrovatelia: Na palube lode Greenpeace sme našli drogy

MOSKVA - Ruskí vyšetrovatelia dnes oznámili, že objavili drogy na palube lode Greenpeace, ktorej 30-člennú posádku minulý mesiac zadržali počas protestu proti ťažbe ropy v Arktíde. Voči niektorým zadržaným plánujú vzniesť ďalšie obvinenia. Momentálne všetci čelia obvineniu z pirátstva, za čo im hrozí 15 rokov za mrežami, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že na palube lode Arctic Sunrise našli morfium a makovú slamu a okrem toho aj zariadenie pre potenciálne vojenské použitie. Zároveň sa snažia zistiť, kto z aktivistov je zodpovedný za pokusy naraziť do členov ruskej pobrežnej stráže pri incidente z 18. septembra, ktorý sa odohral pri vrtnej plošine Prirazlomnaja v Pečorskom mori.

Právnik organizácie Greenpeace Alexander Muchortov obvinenia z prechovávania drog odmieta. Tvrdí, že americký kapitán lode mal morfium v legálnej držbe na lekárske účely a mal ho zatvorené v trezore. Pochybuje aj o ďalších obvineniach zo strany ruských úradov.

"Vyšetrovací výbor 'našiel' narkotiká. Čakáme na to, že nájde jadrovú bombu a pruhovaného slona. V Rusku je to v týchto dňoch možné a sotva by to niekoho prekvapilo," uviedla na Twitteri ruská pobočka Greenpeace. Slovenská pobočka organizácie pre TASR uviedla, že "vzhľadom na to, že máme v týchto veciach veľmi silné pravidlá a pred odchodom z Nórska loď prehľadali aj psy cvičené na vyhľadávanie drog, sme presvedčení, že na lodi neboli žiadne nelegálne drogy a predpokladáme, že išlo o lieky, ktoré podľa holandského práva musia byť na palube lode".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies