Ruskí vojaci postupne zaberajú letiská a vojenské zariadenia na Kryme

NETKY.SK • 1 Marec 2014, 13:04 • 2 min
Ruskí vojaci postupne zaberajú letiská a vojenské zariadenia na Kryme

KYJEV - Proruské úrady na ukrajinskom Kryme a ruská Čiernomorská flotila sa dohodli, že budú spoločne strážiť budovy na polostrove.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes ruská tlačová agentúra RIA Novosti, ktorá citovala tlačové stredisko flotily. Tá má základňu v krymskom prístavnom meste Sevastopol. 
      

Nový proruský predseda regionálnej vlády na ukrajinskom polostrove Krym, Sergej Aksionov, dnes už skôr oznámil, že vojaci z ruskej Čiernomorskej flotily strážia dôležité budovy na polostrove. Informovala o tom ruská tlačová agentúra Interfax, ktorú citovala agentúra Reuters.
      

Postupne prichádzali správy o tom, že ruské sily obsadzujú na Kryme letiská, vojenské a iné zariadenia. 
      

Ruské sily obsadili napríklad aj vojenské letisko v meste Kirovskoje na východe Krymu. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú agentúru Interfax, ktorá citovala dnešné vyjadrenie zdroja z ukrajinskej armády. 
      

Letisko, nachádzajúce sa v Kirovskom, sa využíva väčšinou pre vojenské transportné lietadlá.
      

Ruskí vojaci podľa ukrajinských vojenských zdrojov obsadili už v piatok vojenské letisko Belbek neďaleko mesta Sevastopol a zabrali aj medzinárodné letisko v krymskej metropole Simferopol. 
      

Medzinárodné letisko v Simferopole dnes oznámilo, že jeho vzdušný priestor je uzatvorený a že nepovoľuje žiadne prichádzajúce ani odchádzajúce lety.
      

"Vzhľadom na obmedzenia vo vzdušnom priestor letisko dočasne pozastavuje lety," uviedlo letisko v písomnom oznámení.
      

Ruské vojenské sily sa snažia dnes ovládnuť na západe Krymu aj veliteľské stanovište protivzdušnej obrany, napísala agentúra Interfax odvolávajúc sa na ukrajinské armádne zdroje. Dodala, že približne 20 mužov sa ho údajne pokúša obsadiť. Interfax sa nezmienil o zrážkach ani o obetiach, ale napísal, že tam prebiehajú rokovania.
      

Kyjev - Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyzval Rusko, aby stiahlo svoje vojenské sily z Krymu a ich prítomnosť označil za "nezákonnú". Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

      

Jaceňuk vyzval na použitie "mierových prostriedkov" na vyriešenie krízy na Kryme, ktorú podľa neho spôsobila "neprimeraná ruská prítomnosť na území autonómnej republiky".
      

Nový premiér požiadal ruskú vládu, aby zaistila návrat svojich vojakov naspäť na určené základne.
      

"Nie je to nič iné, len porušenie základných podmienok dohody o dočasnej prítomnosti Čiernomorskej flotily na území Krymu," povedal Jaceňuk a jeho slová zverejnila ruská tlačová agentúra Itar-Tass.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies