Ruskí vojaci obkľúčili stanovište ukrajinskej pohraničnej stráže na Kryme

NETKY.SK • 28 Február 2014, 16:38 • 2 min
Ruskí vojaci obkľúčili stanovište ukrajinskej pohraničnej stráže na Kryme

BALKLAVA - Najmenej 20 mužov v uniformách ruskej Čiernomorskej flotily a s automatickými puškami dnes obkľúčilo stanovište ukrajinskej pohraničnej stráže v meste Balaklava. Vznikla tak napätá patová situácia neďaleko prístavného mesta Sevastopol na polostrove Krym.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Reportér agentúry v oblasti Balaklava videl, že vo vnútri pohraničného stanovišťa boli zatvorení ukrajinskí pohraniční policajti v prilbách a s výzbrojou na boj proti výtržníkom. Kovová brána bola tiež zatvorená a kovové policajné štíty stáli za oknami opreté ako ochrana.

Vojak, ktorý sa Reutersu predstavil iba ako príslušník Čiernomorskej flotily, povedal: "Sme tu... aby sa už neopakoval Majdan."

Na mysli mal kyjevské Námestie nezávislosti, kolísku ľudového povstania, ktoré zvrhlo ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

Prítomnosť vojakov zrejme len potvrdzuje pravdivosť vyhlásenia ukrajinských pohraničných strážnych síl, že ruskí vojaci blokujú jednotku ukrajinskej pohraničnej stráže v Balaklave.

Ruská Čiernomorská flotila má základňu v meste Sevastopol, avšak Moskva popiera, že jej sily sú zapletené do rýchlo sa meniacich udalostí na polostrove Krym, kde ozbrojení muži dnes už skôr obsadili dve letiská.

Rusko tvrdí, že neporušuje dohodu o pohybe svojich vojakov na ukrajinskom polostrove Krym - vojaci sa totiž môžu zdržiavať len na území ruskej základne na Kryme. Moskva tiež vyhlásila, že tamojšie udalosti pokladá za výsledok odlišných názorov na vnútornej politickej scéne. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že odmietlo výzvu na konzultácie s ukrajinským vedením, ktoré sa mali týkať situácie na Kryme.

Janukovyč, zosadený parlamentom v sobotu 22. februára, sa dnes objavil na tlačovej konferencii v ruskom meste Rostov nad Donom neďaleko ukrajinskej hranice - nepožiadal však ruskú armádu o zásah na Ukrajine.

"Podľa môjho názoru je akákoľvek vojenská akcia v tejto situácii neprijateľná," povedal Janukovyč a dodal: "Rozhodne nemám v pláne požiadať o vojenskú podporu."

Vyhlásil, že Krym - jediná oblasť na Ukrajine s väčšinovým ruským obyvateľstvom - by mal zostať súčasťou Ukrajiny.

Niektorí tamojší Rusi chcú, aby si Rusko vzalo Krym späť. Polostrov totiž v roku 1954 daroval sovietskej republike Ukrajina niekdajší sovietsky komunistický vodca Nikita Chruščov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies