Ruskí predstavitelia navrhujú granty na podporu tvorby raperov

NETKY.SK • 29 November 2018, 16:24 • 2 min
Ruskí predstavitelia navrhujú granty na podporu tvorby raperov

MOSKVA - V situácii, keď sa v Rusku množia prípady rušenia koncertov raperov, prišiel šéf ruskej spravodajskej služby SVR Sergej Naryškin s návrhom, aby im boli prideľované vládne granty na podporu ich tvorby. Informovala o tom vo štvrtok rozhlasová stanica Echo Moskvy.

slovakia

left justify in out

O raperoch a tlakoch, ktoré na nich údajne vyvíjajú úrady v ruských regiónoch, sa hovorilo vo štvrtok v Moskve na zasadnutí organizačného výboru na podporu literatúry, kníhtlače a čítania.

 

Naryškin na tomto fóre uviedol, že "ministerstvo kultúry by sa možno malo zamyslieť nad grantovou podporu súčasnej formy básnickej a hudobnej tvorby".

 

Jeho iniciatívny návrh podporil aj predstaviteľ ruského prezidenta pre medzinárodnú kultúrnu spoluprácu Michail Švydkoj, ktorý zhodou okolností bol nedávno na koncerte rapera vystupujúceho pod menom Noize MC.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Везде.

Príspevok, ktorý zdieľa Иван Алексеев (@noizemc),

 

Uviedol, že "tam boli tisíce mladých ľudí. Je to literatúra súčasnej mladej generácie. S týmito ľuďmi treba nadväzovať dialóg. To je paralelný svet a nedá sa nevšímať si ho."

 

Upozornil tiež, že s mládežou sa nedá komunikovať prostredníctvom zákazov. Ako príklad uviedol hon na rockerov za čias Sovietskeho zväzu.

 

Ruské úrady v uplynulých dňoch zrušili viacero koncertov interpretov a skupín, ktoré sú medzi mládežou a na internete veľmi populárne.

 

Boli medzi nimi raperi Allj či Husky, ktorého nedávno odsúdili na 12 dní väzenia za výtržníctvo, ale po niekoľkých dňoch ho prepustili na slobodu v odvolacom konaní. Zrušené boli aj koncerty populárnej skupiny Ic3peak, hrajúcej elektronickú tanečnú hudbu (EDM).

 

 

Spravodajský portál Meduza tvrdí, že usporiadatelia rušia tieto koncerty pod tlakom miestnych úradov. Podľa právnika medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Agora Pavla Čikova šíri centrála ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) do regiónov "čierny zoznam hudobníkov" s cieľom zabrániť konaniu ich koncertov.

 

Raper Husky podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy sľúbil, že peniaze zo svojho nedávneho koncertu daruje ľudskoprávnym organizáciám a ďalším kolegom-hudobníkom, ktorí čelili šikanovaniu úradmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies