Ruskí pozorovatelia spochybnili právoplatnosť referenda v Škótsku

NETKY.SK • 20 September 2014, 08:30 • 2 min
Ruskí pozorovatelia spochybnili právoplatnosť referenda v Škótsku

LONDÝN - Štvrtkové škótske referendum o nezávislosti od Spojeného kráľovstva podľa ruských pozorovateľov "nespĺňalo medzinárodné kritériá".

slovakia

left justify in out

Ruský pozorovateľský tím sa sťažoval, že sčítanie hlasov sa uskutočnilo v príliš rozľahlých miestnostiach, napísal dnes denník The Guardian. Uznávaný ruský pozorovateľ Igor Borisov, ktorý stál na čele tímu, v evidentnej snahe o vrátenie neustálej kritiky Západu voči voľbám v Rusku povedal, že škótske referendum vykazovalo množstvo rozličných nedostatkov. Štvorčlenný tím z Moskvy sledoval priebeh plebiscitu v škótskej metropole Edinburgh a jej okolí.
      

Borisova podľa jeho slov nenadchli najmä podmienky sčítavania lístkov. Dialo sa tak v priestrannom "leteckom hangári" pri letisku, kde bolo problematické sledovať, čo sa deje, tvrdí Borisov. "Nikto sa nestaral, kto prináša hlasovacie lístky. Neboli na nich pečiatky ani podpisy," povedal ruský pozorovateľ. Podľa Guardianu Kremeľ vnímal škótske referendum ako spôsob ospravedlnenia marcovej anexie ukrajinského polostrova Krym len tri týždne po referende, ktoré Západ neuznal. Ruská stanica RT priniesla dohady o tom, že škótske referendum mohlo byť zmanipulované a vysokú účasť v ňom označila za "severokórejskú".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies