Ruskí poslanci schvaľujú kompenzačný zákon

NETKY.SK • 9 Október 2014, 09:52 • 2 min
Ruskí poslanci schvaľujú kompenzačný zákon

MOSKVA - Ruský parlament je o krok bližšie k tomu, aby prijal zákon, ktorý umožní Rusku zmocniť sa zahraničných aktív, ktoré v krajine sú.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zákon, ktorý schvaľujú, by tiež umožnil vyplatiť kompenzácie tým osobám, ktoré v dôsledku sankcií zo strany Západu utrpeli straty na majetku. Z Kremľa prichádzajú vyjadrenia, podľa ktorých tento zákon chráni záujmy bežných ľudí. Kritici tvrdia, že slúži ako ochrana ruských predstaviteľov a miliardárov pred sankciami zo strany západných krajín.

 

Návrh zákona prešiel prvým čítaním v ruskej Dume, teda v dolnej komore ruského parlamentu. V Dume musí návrh prejsť tromi čítaniami a následne sa dostáva do hornej komory parlamentu. Aby začal zákon platiť, musí ho nakoniec podpísať prezident Vladimir Putin.

 

Tento zákon dostal pomenovanie "Rotenbergov zákon". Arkadij Rotenberg je Putinovým blízkym priateľom. Talianske úrady Rotenbergovi v septembri zhabali štyri vily. Zákon by mu umožnil získať kompenzáciu, keďže utrpel ujmu v dôsledku "nezákonného činu zahraničnej jurisdikcie". 

 

Návrh zákona má teraz len obmedzenú vládnu podporu. Minister hospodárstva Alexej Uľukajev varoval, že by takýto zákon mohol spôsobiť ďalší odliv kapitálu. Oslabujúca ruská mena a sankcie už v tomto roku spôsobili odliv kapitálu v hodnote 75 mld. USD. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona