Ruskí politici odmietajú výzvu europarlamentu ohľadom Nemcovovej vraždy

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 08:48 • 2 min
Ruskí politici odmietajú výzvu europarlamentu ohľadom Nemcovovej vraždy

MOSKVA - Zástupcovia vládnucich politických strán v Rusku a predstavitelia vyšetrujúcich orgánov odmietajú výzvu poslancov Európskeho parlamentu (EP) na nezávislé medzinárodné vyšetrovanie vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova.

slovakia

left justify in out

Vladimir Markin, oficiálny predstaviteľ Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (VV RF), ktorý sa zaoberá najzávažnejšími trestnými činmi, vo svojom tweete uviedol, že vyšetrovatelia robia pre objasnenie Nemcovovej vraždy všetko, čo je v ich silách. Súčasne novinárov i politikov vyzval, aby pracovali len s informáciami z oficiálneho zdroja, ktorým je VV RF.

 

Franc Klincevič, podpredseda poslaneckého klubu vládnej strany Jednotné Rusko, označil štvrtkovú rezolúciu EP za "ďalší pokus o nátlak na Rusko". Vyslovil podozrenie, že objektívne objasnenie prípadu je u europoslancov na poslednom mieste. Klincevič je presvedčený, že objednávatelia i vykonávatelia vraždy Nemcova budú odhalení.

 

Predsedníčka bezpečnostného výboru Štátnej dumy Irina Jarová v reakcii na rezolúciu europarlamentu uviedla, že na vyhlásenie o nutnosti medzinárodného vyšetrovania Nemcovovej vraždy "na pozadí ľahostajnosti a faktickej negácie vrážd obyvateľov Donbasu" jej pripadá ako "politický žart". Ak vyšetrovanie dospeje k záveru, že na vražde sa podieľali aj občania iných štátov, potom budú orgány činné v trestnom konaní postupovať v súčinnosti s kolegami zo zahraničia, dodala.

 

Formulácie z rezolúcie EP týkajúcej sa Nemcovovej vraždy nevychádzajú z reality, ale z angažovaného výkladu udalostí, vyhlásil podpredseda Ústredného výboru Komunistickej strany Ruskej federácie Ivan Meľnikov.

 

Nemcova zastrelili v noci na 28. februára v centre Moskvy, niekoľko desiatok metrov od hradieb Kremľa, keď sa so svojou ukrajinskou priateľkou po Veľkom moskovskom moste vracal do svojho bytu na ulici Boľšaja Ordynka.

 

Nemcov je najprominentnejším kritikom Kremľa zavraždeným počas 15 rokov, čo je pri moci prezident Vladimir Putin. Vyšetrovanie vraždy je Nemcovovými priateľmi a kolegami považované za skúšku, či je Rusko právnym štátom. V opozičných kruhoch panuje totiž podozrenie, že spoluvinníkom tohto trestného činu je štátny bezpečnostný aparát.

 

Putin vraždu svojho oponenta ostro odsúdil, sľúbil dohľad nad vyšetrovaním a potrestanie vinníka.

V súvislosti s vyšetrovaním vraždy polícia zadržala päť podozrivých. Súd moskovského Basmanského obvodu na nich v nedeľu uvalil vyšetrovaciu väzbu, a to až do 28. apríla. Všetkých päť zadržiavaných odmieta podozrenie z účasti na vražde, aj keď jeden z nich - Zaur Dadajev - sa k činu pri zatýkaní priznal. Neskôr však priznanie odvolal.

 

Poslanci EP sa v uznesení zhodli v názore, že vražda ruského opozičného politika Borisa Nemcova je najzávažnejším politickým atentátom v modernej histórii Ruska a vyžaduje si nezávislé medzinárodné vyšetrovanie. Europoslanci varovali, že kremeľská propaganda mení Rusko na štát vyznačujúci sa represiami, nenávistnou rétorikou a strachom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies