Ruskí nacionalisti hádzali na holandský kráľovský pár paradajky

NETKY.SK • 10 November 2013, 08:50 • 2 min
Ruskí nacionalisti hádzali na holandský kráľovský pár paradajky

MOSKVA - K incidentu došlo, keď kráľ Wille-Alexander a kráľovná Máxima vystúpili z limuzíny pred budovou Moskovského konzervatória.

slovakia

left justify in out

Dvoch aktivistov z nezaregistrovanej nacionalistickej strany Iné Rusko zatkla dnes polícia v Moskve za urážku holandskej kráľovskej dvojice, ktorú sa snažili zasiahnuť paradajkami pred slávnostným koncertom v ruskej metropole pri príležitosti osláv 400. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami.

Ako informovala agentúra RIA Novosti, k incidentu došlo vo chvíli, keď kráľ Wille-Alexander a kráľovná Máxima vystúpili z limuzíny a vošli na červený koberec pred budovou Moskovského konzervatória.

Paradajky, ktoré hodili dvaja mladí ľudia, nezasiahli zamýšľaný cieľ, pričom kráľovský pár sa nedal incidentom vyviesť z miery a pokračoval pokojne do budovy.

Polícia dvojicu zatkla a odviedla do pristaveného policajného vozidla.

Hovorca strany Iné Rusko Alexander Averin pre agentúru RIA Novosti povedal, že aktivisti strany konali na protest proti nedbanlivosti Holandska, ktoré podľa nich mohlo zabrániť samovražde jedného z členov strany Alexandra Dolmatova v holandskom prisťahovaleckom tábore.

Dolmatov v januári spáchal samovraždu v tábore pre prisťahovalcov v Rotterdame pred deportáciou do Ruska, kde ho hľadali pre účasť na protivládnej demonštrácii v máji 2012 v Moskve, ktorá prerástla do potýčok s políciou a zranenia pri nej utrpeli desiatky ľudí.

Holandské ministerstvo vnútra neskôr priznalo, že holandské imigračné úrady v prípade Dolmatova konali nezodpovedne. Rus sa podľa jeho advokátky pred dokonanou samovraždou snažil skoncovať so svojím životom najmenej trikrát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies