Ruskí ministri rokovali v Japonsku na posilnení spolupráce v obrane pred severokórejskou hrozbou

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 16:49 • 2 min
Ruskí ministri rokovali v Japonsku na posilnení spolupráce v obrane pred severokórejskou hrozbou

TOKIO - Ministri zahraničných vecí a obrany Japonska a Ruska sa dnes v Tokiu dohodli na posilnení vojenskej spolupráce v súvislosti so severokórejskou jadrovou hrozbou. Počas bezpečnostných rozhovorov, na ktorých sa stretli po prvý raz od ruskej anexie Krymu, tiež vyzvali Severnú Kóreu, aby sa zdržala provokácií a rešpektovala rezolúcie OSN, ktoré vyžadujú, aby ukončila svoje jadrové a raketové skúšky.

slovakia

left justify in out

Ministri sa stretli dva týždne nato, ako Severná Kórea skúšobne odpálila štyri balistické rakety, ktoré skončili v Japonskom mori.

 

Japonský minister zahraničných vecí Fumio Kišida rokoval s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom a japonská ministerka obrany Tomomi Inadaová sa stretla so Sergejom Šojguom.

 

Rusko-japonské rokovania v tzv. formáte 2+2 sa naposledy uskutočnili v novembri 2013.

 

Kišida na spoločnej tlačovej konferencii zdôraznil, že "rokovania 2+2, na ktorých sa stretávajú štyria ministri, nielenže prispievajú k budovaniu vzájomnej dôvery, ale aj k stabilite regionálneho mieru".

 

Moskva sa v Tokiu vyslovila proti umiestneniu amerického raketového obranného systému v Južnej Kórei, ktorý podľa nej "nevyrovnáva" severokórejskú hrozbu.

 

Washington umiestnil raketový systém THAAD po severokórejských raketových testoch zo 6. marca. Pchjongjang uviedol, že išlo o súčasť cvičenia, ktorého cieľom boli americké vojenské základne v Japonsku.

 

Ministerka obrany Inadaová protestovala proti zvyšujúcej sa vojenskej prítomnosti Ruska na Kurilských ostrovoch, na ktoré si robí územný nárok aj Japonsko. Rusko argumentovalo, že táto vojenská prítomnosť je "výlučne z obranných príčin".

 

Ministri potvrdili, že japonský premiér Šinzó Abe navštívi koncom apríla Rusko, kde bude rokovať s prezidentom Vladimirom Putinom. Očakáva sa, že sa Abe pokúsi o prelom v dlhodobom územnom spore, ktorý zabránil Japonsku a Rusku uzavrieť po skončení druhej svetovej vojny mierovú dohodu.

 

Abe a Putin sa na stretnutí v Japonsku vlani v decembri dohodli na ekonomickej spolupráci na sporných ostrovoch v snahe postúpiť pri tomto spore vpred.

 

Sovietske vojská obsadili Kurily v roku 1945 po tom, ako Japonsko po svojej porážke v druhej svetovej vojne súhlasilo s podmienkami postupimskej deklarácie. Japonsko nazýva Kurilské ostrovy, ktoré stále spravuje Rusko, Severné teritóriá.

 

"Dohodli sme sa na detailných rokovaniach s cieľom dosiahnuť výsledky" v bilaterálnych rozhovoroch smerujúcich k mierovej zmluve, dodal Kišida.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona