Ruskí komunisti by niekdajším okupantom ČSSR priznali štatút veteránov

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 08:01 • 2 min
Ruskí komunisti by niekdajším okupantom ČSSR priznali štatút veteránov

MOSKVA - Návrh zákona, ktorý by umožňoval priznať účastníkom operácie Dunaj v bývalom Československu z augusta 1968 štatút vojnových veteránov, predložili v uplynulých dňoch do Štátnej dumy Ruskej federácie traja poslanci tamojšej komunistickej strany.

slovakia

left justify in out

Navrhovatelia - Nikolaj Kolomejcev, Sergej Rešuľskij a Jurij Sineľščikov - pripomínajú, že čoskoro uplynie 48 rokov od spomínanej "vojensko-strategickej" operácie, ktorej hlavným cieľom bolo podľa ich názoru zabrániť protištátnemu prevratu v niekdajšej Československej socialistickej republike pripravovanému za podpory západných krajín tamojšou opozíciou.

 

Informácie priniesla tlačová agentúra RIA Novosti.

 

Podľa návrhu by sa iniciatíva mala týkať občanov Ruskej federácie, ktorí sa zúčastnili na operácii v období od 21.augusta do novembra 1968, ktorí už majú viac ako 67 rokov a potrebujú morálnu, ako aj doplnkovú materiálnu pomoc štátu.

 

Komunistickí poslanci by považovali priznanie spomínaného štatútu sovietskym účastníkom okupácie Československa vojskami piatich štátov krajín bývalej Varšavskej zmluvy za nevyhnutný prejav historickej a sociálnej spravodlivosti a za ocenenie ich statočnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies