Ruskí hackeri zverejnili osobné údaje miliónov amerických voličov

NETKY.SK • 2 September 2020, 17:48 • 2 min
Ruskí hackeri zverejnili osobné údaje miliónov amerických voličov

MOSKVA - Na ruskom temnom webe sa objavili údaje miliónov amerických voličov. K úniku došlo len pár mesiacov pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch.

slovakia

left justify in out

Údaje voličov

Jedno z ruských hackerských fór zverejnilo databázu osobných údajov 7,6 miliónov voličov z amerického štátu Michigan. Hlasovanie v tomto štáte je často rozhodujúce pri určovaní výsledkov volieb v USA.

 

Používateľ s prezývkou Gorka9 zverejnil na darknete relevantné osobné údaje takmer všetkých voličov z Michiganu. Hackeri získali údaje vrátane mena a priezviska, dátumu narodenia, pohlavia, adresy, PSČ, e-mailu, identifikačného čísla voliča a čísla volebnej miestnosti.

 

img

 

Informácie o úniku údajov zistil rusky denník Kommersant. Vláda USA na incident zatiaľ oficiálne nereagovala.

 

Swing štát

Michigan je jedným z takzvaných swing štátov, to znamená, že nemá výraznú väčšinu demokratov alebo republikánov. Výsledky volieb vo swing štátoch sú zvyčajne predmetom zvýšenej kontroly, pretože často rozhodujúcim spôsobom prispievajú k víťazstvu jedného z kandidátov.

 

img

 

Hackeri tiež zverejnili osobné informácie o voličoch z Arkansasu, Connecticutu, Severnej Karolíny a Floridy. Každý z archívov obsahuje 2 až 6 miliónov dátových liniek.

 

Ako hackeri zarábajú z úniku údajov

Takéto úniky osobných údajov môžu zneužívať podvodníci, pretože zoznamy voličov obsahujú základné informácie o ľuďoch. Skúmaním údajov je možné odhaliť preferencie voličov, ovplyvniť ich výber a nakloniť ich k protestom, veria odborníci na počítačovú bezpečnosť.

 

Používatelia fóra, ktoré zverejnilo informácie o amerických voličoch, našli spôsob, ako si zarobiť peniaze pomocou špeciálneho programu amerického ministerstva zahraničia "Odmeny za pomoc spravodlivosti" (Rewards for Justice).

 

V rámci tohto programu je možné získať odmenu za informácie o skutočnostiach zasahovania iných štátov do amerických volieb.

 

img

 

Jeden z účastníkov fóra tvrdí, že od vlády USA dostal 4 000 dolárov za to, že poslal americkým úradom odkaz na databázu s osobnými údajmi voličov zo štátu Connecticut.

 

Odborníci, s ktorými sa rozhovoril denník Kommersant, tvrdia, že únik údajov pred americkými prezidentskými voľbami môže byť prvou fázou plánu obviňovania Ruska z zasahovania do amerických volieb.

 

Riaditeľ amerického Národného centra pre kontrarozviedku a bezpečnosť (NCSC) William Evanina predtým upozornil, že výsledok prezidentských volieb v USA sa snažia ovplyvniť Rusko, Irán a Čína.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona