Ruskí hackeri sa nabúrali do e-mailov vyše 200 zahraničných novinárov

NETKY.SK • 22 December 2017, 17:29 • 2 min
Ruskí hackeri sa nabúrali do e-mailov vyše 200 zahraničných novinárov

PARÍŽ - Ruský kolektív hackerov známy pod názvom Fancy Bear, o ktorom sú odborníci na bezpečnosť internetu z renomovaných firiem ako SecureWorks či CrowdStrike jednoznačne presvedčení, že pôsobí v súčinnosti s ruskou vojenskou tajnou službou GRU, sa nabúrali do e-mailových schránok najmenej 200 domácich aj zahraničných novinárov.

slovakia

left justify in out

Ide o rovnakú skupinu hackerov, ktorí útočili na americké prezidentské voľby, nemecký Bundestag či proti francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi v čase, keď bol ešte len prezidentským kandidátom.

Ako v piatok na základe rozhovorov s desiatkami novinárov a tiež s odborníkmi z firmy SecureWorks informovala agentúra Associated Press (AP), hackeri z Fancy Bear si priebežne sťahovali súkromné e-maily z gmailových adries desiatok prozápadných novinárov, publicistov a analytikov, pričom táto ich aktivita sa začala minimálne v polovici roka 2014 a posledné nabúranie sa do e-mailových schránok novinárov bolo zaznamenané pred mesiacom.

Medzi obeťami týchto útokov sú aj niektoré veľmi známe novinárske mená. Vo všeobecnosti sa hackeri koncentrovali najmä na tri skupiny novinárov - ruských žurnalistov, zahraničných spravodajcov z Moskvy, ktorých je v zozname podľa AP takmer 50, a tiež novinárov z krajín bývalého východného bloku venujúcich sa problematike Ruska.

Natalia Gevorkjan, jedna z ruských novinárok, ktorej e-maily Fancy Bear opakovane špehoval, je po zoznámení sa so správou o pôsobení tejto skupiny proti novinárom presvedčená, že hackeri sa nielen snažili od žurnalistov získať cenné informácie, ale predovšetkým si odkladali do zásoby e-maily s citlivým obsahom, ktorými budú môcť neskôr ich odosielateľov či príjemcov vydierať, čo sú obvyklé praktiky tajných služieb.

Reakcie novinárov, ktorých AP oslovila s tým, že sú na zozname obetí ruských hackerov, boli veľmi rôznorodé, od šoku a prekvapenia až po odpovede otrlých novinárov, ktorí vyhlásili, že o aktivitách hackerov vedeli alebo tušili. Viacerí oslovení novinári sa nechali počuť, že ich prítomnosť ich mena na zozname potešila, pretože to znamená, že si svoju robotu robia dobre.

Skladba mien na zozname novinárov špehovaných skupinou Fancy Bear je podľa AP ďalším zo série dôkazov, že táto skupina pracuje na príkaz ruského vedenia. Je to podľa agentúry vidno nielen z toho, akí ľudia na zozname sú, ale možno ešte viac aj z údajov o tom, kedy sa o každého z nich hackeri začali zaujímať.

Známej arménskej novinárke Marii Titizian bol napríklad už na prvý pohľad povedomý dátum prvej "návštevy" hackerov v jej mailboxe, ktorým bol 26. jún 2015."Vtedy bol Elektrický Jerevan," povedala v sekunde a neskôr vysvetlila, že šlo o protesty proti rastúcim cenám energií, ktoré novinársky pokrývala a pri ktorých sa Moskva od začiatku obávala, že by mohli ohroziť ruský vplyv v tejto nástupníckej krajine Sovietskeho zväzu.

Okamžite povedomé bolo obdobie najčastejších návštev ruských hackerov v jeho e-mailovej schránke aj Eliotovi Higginsovi, zakladateľovi investigatívneho portálu Bellingcat. Fancy Bear sa o jeho e-maily začali veľmi živo zaujímať práve v čase, keď sa Bellingcat začal angažovať v prípade zostreleného lietadla MH17 nad východnou Ukrajinou.

Práve Bellingcat priniesol viaceré dôkazy o tom, že lietadlo malajskej spoločnosti zasiahla strela z ruského raketového systému Buk, ktorý chvatne premiestnili z Ruska na Ukrajinu a bezprostredne po útoku odviezli zase naspäť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona