Ruskí divadelníci žiadajú milosť pre kolegu obvineného z útoku na Filina

NETKY.SK • 2 December 2013, 15:03 • 2 min
Ruskí divadelníci žiadajú milosť pre kolegu obvineného z útoku na Filina

MOSKVA - Členovia moskovského Veľkého divadla spísali petíciu za omilostenie svojho kolegu, sólistu baletu Pavla Dmitričenka, obvineného zo zosnovania útoku kyselinou na umeleckého riaditeľa a šéfa baletu divadla Sergeja Filina.

slovakia

left justify in out

Pavel Dmitričenko odmietol obvinenia, za ktoré mu hrozí dvanásťročný trest väzenia, pričom prokuratúra žiada deväť rokov väzenia. Žalobkyňa Julija Šumovská v tom istom prípade požiadala súd o desaťročné väzenie pre vykonávateľa útoku, recidivistu Jurija Zaruckého, a šesť rokov za mrežami pre jeho komplica Andreja Lipatova, ktorý ho na miesto útoku priviezol.

Útok kyselinou na Filina sa odohral 17. januára a takmer ho pripravil o zrak. Vypovedal, že absolvoval 23 operácií tváre a očí, a to aj v Nemecku, a čakajú ho ďalšie. Filin uviedol, že požaduje morálne odškodnenie vo výške troch miliónov rubľov (takmer 68.600 eur) a náhradu materiálnych škôd 508.000 rubľov (11.650 eur). Súd by mal vyniesť rozsudok nad Dmitričenkom v utorok. "Počas verejného súdneho procesu sa verejnosť nedozvedela o žiadnych dôkazoch o jeho vine," píše sa v liste podpísanom divadelníkmi a zamestnancami Veľkého divadla, ktorý zverejnili noviny Izvetija v dnešnom vydaní.

Dvadsaťdeväťročnný tanečník Dmitričenko priznal, že v rámci zákulisnej nevraživosti medzi ním a šéfom baletu si prial, aby Filin dostal "príučku" a súhlasil s tým, aby ho spoluobžalovaný Zaruckij zbil, ale útok nenariadil ani nevymyslel, aby použil pri tom kyselinu. Vykonávateľ útoku Zaruckij povedal, že použiť kyselinu bol jeho nápad, o ktorom sa pred jeho uskutočnením s Dmitričenkom nepodelil. Tanečníčka Natalia Vyskubenková uviedla, že petíciu podpísalo približne 150 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona