Ruskí archeológovia našli starogrécke hudobné nástroje

NETKY.SK • 10 Júl 2018, 07:29 • 2 min
Ruskí archeológovia našli starogrécke hudobné nástroje

MOSKVA - Vedci z Archeologického ústavu Ruskej akadémie vied objavili na Tamanskom polostrove na juhu Ruska zvyšky starogréckych hudobných nástrojov - harfy a lýry.

slovakia

left justify in out

"Dosiaľ sme vedeli iba o jednej sčasti zachovanej starogréckej harfe, ktorú našli na pohrebisku Pireus v Aténach, a ladiacich kolíkoch harfy odkrytých na nekropole v juhotalianskom Tarante," uviedol vedúci výskumu Roman Mimochod.

 

"Harfa nájdená na pohrebisku Pireus pochádza z konca piateho storočia p.n.l. a ladiace kolíky z Taranta, objavené v hrobke, sú z tretieho alebo druhého storočia p.n.l. Na porovnanie - harfa nájdená na Tamanskom polostrove je jednou z najstarších a najlepšie zachovaných starogréckych hudobných nástrojov vôbec," dodal bádateľ.

 

Ruským vedcom sa nález podaril počas prieskumu starovekého pohrebiska situovaného neďaleko osady Volna. Archeológovia tvrdia, že grécke polis tu existovalo od druhej štvrtiny šiesteho storočia p.n.l. do štvrtého storočia p.n.l. Dané sídlo patrilo do Bosporskej ríše, ktorá sa rozprestierala na oboch stranách Kerčského prielivu.

 

Výskumný tím zo Soči sem chodieva bádať už po tretí rok po sebe. Vedci preskúmali viac než 600 hrobiek a odkryli unikátne artefakty, ktoré dokazujú úzke prepojenie medzi starogréckou a miestnou kultúrou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona