AKTUALIZÁCIA: Ruskému modulu sa podarilo spojiť s medzinárodnou vesmírnou stanicou ISS

NETKY.SK • 30 Júl 2021, 6:18 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Ruskému modulu sa podarilo spojiť s medzinárodnou vesmírnou stanicou ISS

MOSKVA - Dlho odkladaný ruský laboratórny modul sa vo štvrtok spojil s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS).

slovakia

left justify in out

AKTUALIZÁCIA (30.7. o 10:51)

Nový ruský laboratórny modul Nauka vo štvrtok na krátko posunul Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z určenej pozície, keď náhodou spustil svoje motory. Modul zapol motory pár hodín po tom, ako sa spojil s ISS, čím ju vytlačil z jej normálnej konfigurácie.Stanica stratila na 47 minút kontrolu nad svojou orientáciou a dvakrát tiež na pár minút vypadla komunikácia s pozemským kontrolným strediskom.

 

img

 

S pomocou motorov na ďalších ruských komponentoch sa však podarilo napraviť pozíciu stanice a už je stabilná a bezpečná.

 

Programový riaditeľ vesmírnej stanice Joel Montalbano neskôr na tlačovej konferencii informoval, že na stanici neevidujú poškodenie a v čase incidentu nehrozilo jej posádke ohrozenie. Stanica sa podľa NASA posunula o 45 stupňov. Komplex sa netočil, zdôraznil hovorca NASA Bob Jacobs.

Predstavitelia ruského vesmírneho programu incident zľahčovali. Šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin na sociálnej sieti Twitter napísal, že je všetko na ISS v poriadku. "Posádka odpočíva, čo radím aj vám, aby ste urobili," dodal.

 


NASA pre incident na ISS odložila opakovaný testovací let vesmírnej kapsuly od spoločnosti Boeing, ktorý sa mal uskutočniť v piatok popoludní na Floride. Bude to druhý pokus Boeingu dosiahnuť ISS predtým, ako vyšle kapsulu aj s posádkou. Prvý test sprevádzali problémy so softvérom.

 

img

 

Pôvodný článok

Modul Nauka sa pripojil k stanici v automatickom móde po osemdňovej ceste z kozmodromu Bajkonur v Kazachstane a sérii manévrov. Kontakt s ISS o 13:29 greenwichského stredného času (14:29 SELČ) potvrdila ruská vesmírna agentúra Roskomos.

 


Nauka je prvý nový modul v ruskej časti ISS od roku 2010. V pondelok sa od stanice odpojil starší modul Pirs, aby pre Nauku uvoľnil miesto. Ruskí členovia posádky ISS vykonali v rámci prípravy na príchod Nauky dva výstupy do vesmíru, aby spojili káble.

 

img

 

Po spojení modulu a ISS bude potrebné vykonať viacero ďalších manévrov, vrátane 11 výstupov do vesmíru začínajúcich v septembri, aby bol pripravený na prevádzku.

 

Vyslanie 20-tonového modulu, ktorý má poskytnúť viac priestoru pre vedecké experimenty a priestor pre posádku, niekoľkokrát odložili pre technické problémy. Pôvodne mal letieť do vesmíru už v roku 2007. V roku 2013 odborníci našli kontamináciu v jeho palivovom systéme, čo viedlo k dlhej a nákladnej náhrade.

 

img

 

Modernizáciou a opravami prešli aj ďalšie systémy modulu. Tento rok bol let naplánovaný na 15. júla, ten zase preložili na 21. júla pre opravu bližšie nešpecifikovaných chýb. Modul Nauka vyniesla do vesmíru raketa Proton-M.

 


Na ISS je v súčasnosti trojica astronautov z NASAMark Vande Hei, Shane Kimbrough a Megan McArthur, Rusi Oleg Novickij a Pjotr Dubrov, Japonec Akihiko Hošide a Francúz Thomas Pesquet z Európskej vesmírnej agentúry.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona