Ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného prepustili z väzenia

NETKY.SK • 22 Október 2017, 11:17 • 2 min
Ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného prepustili z väzenia

MOSKVA - Ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného prepustili v nedeľu z väzenia, kde si odpykal 20-dňový trest za vyzývanie na úradne nepovolený protest, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Navaľnyj po prepustení z väzenia uviedol, že má v úmysle zúčastniť sa večer na protivládnej demonštrácii v juhoruskom meste Astrachán.

 

Polícia zadržala Navaľného 29. septembra, aby mu zabránila odcestovať na zhromaždenie v ruskom meste Nižný Novgorod, ktoré dostalo úradné povolenie.

 

Obvinenia vznesené voči všeobecne známemu nepriateľovi Kremľa sa však týkali nadchádzajúceho zhromaždenia v Petrohrade, druhom najväčšom meste Ruska, ktoré nebolo povolené.

 

Ruský zákon o verejných zhromaždeniach, ktorý bol narýchlo prijatý po obrovských protivládnych demonštráciách v rokoch 2011 a 2012, umožňuje uložiť 30 dní väzenia za opakované porušovanie.

 

Navaľnyj sa v budúcoročných voľbách chce uchádzať o funkciu ruského prezidenta. Svoju kandidatúru oznámil koncom minulého roka. Odvtedy po celom Rusku zakladá svoje volebné štáby a stretáva sa s voličmi. V týchto svojich aktivitách Navaľnyj pokračuje aj napriek tomu, že oblastný súd v Kirove v máji ponechal v platnosti verdikt vynesený voči nemu súdom nižšieho stupňa v kauze sprenevery. Ide o trest päť rokov väzenia podmienečne, zaplatenie pokuty vo výške 500.000 rubľov (vyše 7300 eur) a skúšobnú lehotu v trvaní jedného roka a piatich mesiacov.

 

Predsedníčka ruskej Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Ella Pamfilovová 17. októbra vyhlásila, že Navaľnyj bude môcť kandidovať až po roku 2028. Podľa zákona o voľbách ruského prezidenta sa Navaľnyj vzhľadom na usvedčenie z trestného činu nemôže uchádzať o prezidentský úrad najbližších desať rokov, ak ho súd nezbaví viny i trestu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies