Ruského kapitána uznali vinným z vlastizrady, za špionáž pre Litvu si dosedí 13 rokov

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 17:44 • 2 min
Ruského kapitána uznali vinným z vlastizrady, za špionáž pre Litvu si dosedí 13 rokov

MOSKVA - Kaliningradský oblastný súd uznal dnes kapitána námorných síl v zálohe Jevgenija Matajtisa za vinného z vlastizrady, ktorú spáchal formou špionáže v prospech Litvy.

slovakia

left justify in out

Odsúdil ho na 13 rokov odňatia slobody vo väznici s prísnym režimom, informovala agentúra TASS. Okrem trestu väzenia dostal 39-ročný Matajtis, ktorý sa k činu priznal, pokutu 200.000 rubľov a bol zbavený svojej vojenskej hodnosti.


Kapitána, ktorý má rusko-litovské občianstvo, zadržali vlani v júni. Podľa Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) sa priznal, že litovská tajná služba ho naverbovala v roku 2009. Dohodol sa s ňou na tom, že jej bude odovzdávať tajné informácie o ruských ozbrojených silách, a to výmenou za mesačný plat, uviedla agentúra Reuters.


Súd konštatoval, že Matajtis zhromažďoval tieto informácie v Kaliningradskej oblasti celých šesť rokov. Kaliningradská oblasť, ruská exkláva hraničiaca s Poľskom a Litvou, je silno militarizovaná a domovom hlavnej základne ruskej Baltskej flotily.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies