Ruské vzdušné sily začnú opäť prijímať ženy za pilotky bojových lietadiel

NETKY.SK • 14 August 2017, 08:48 • 2 min
Ruské vzdušné sily začnú opäť prijímať ženy za pilotky bojových lietadiel

MOSKVA - Ruské vzdušné sily začnú po prvý raz od druhej svetovej vojny prijímať ženy za pilotky bojových stíhacích lietadiel.

slovakia

left justify in out

Armáda pristúpila k tomuto kroku po masívnom záujme o toto povolanie zo strany žien.

 

V prvej skupine kadetiek bude 15 žien, ich výcvik sa začne v októbri. Nová generácia pilotiek bude vyškolená na leteckej akadémii v meste Krasnodar na juhu krajiny. Inštitúcia prijíma ženy od roku 2009, avšak nie pre výcvik za pilotov. Absolventky sa budú môcť stať i členkami vojenskej akrobatickej skupiny Ruskí rytieri.

 

Počas druhej svetovej vojny operovali sovietske pilotky v letke známej ako "Stalinovi sokoli". Nacistickí vojaci ich nazývali "Nočné čarodejnice". Letka používala nízko letiace stroje Polikarpov Po-2, ktoré boli napriek svojej nízkej rýchlosti a zraniteľnosti na nočnej oblohe ťažko odhaliteľné a poskytovali mimoriadnu presnosť pri bombardovaní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies