Ruské vojenské letectvo začína skúšať neviditeľnú stíhačku

NETKY.SK • 22 Február 2014, 08:06 • 2 min
Ruské vojenské letectvo začína skúšať neviditeľnú stíhačku

MOSKVA - Ruské vzdušné sily dostali dnes do skúšobnej prevádzky prototyp stíhacieho lietadla novej generácie. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na spoločnosť Suchoj.

slovakia

left justify in out

Prvé lietadlo typu Suchoj T-50 vybavené technológiou stealth dostala letecká základňa v juhoruskej oblasti Astrachán za účelom vykonania skúšobných letov, uvádza sa vo vyhlásení leteckej konštrukčnej kancelárie Suchoj.
      

Vrchný veliteľ ruských vzdušných síl generálporučík Viktor Bondarev v decembri minulého roka povedal, že bojové letky môžu dodávky výrobnej verzie taktického bojového lietadla T-50, známeho aj pod ruskou skratkou PAK-FA, očakávať najneskôr v roku 2016. Ultramoderná stíhačka má nahradiť zastarávajúce stroje, z ktorých mnohé pochádzajú ešte zo sovietskej éry.
      

Stíhačka Suchoj T-50 je lietadlom piatej generácie vybaveným technológiou stealth, motormi s vektorovaním ťahu, ako aj schopnosťou dosiahnuť nadzvukovú rýchlosť bez použitia prídavného spaľovania.
      

Pracuje sa aj na exportnej verzii nazvanej Stíhacie lietadlo piatej generácie (FGFA), ktorú Rusko vyvíja v spolupráci s Indiou pre jej vzdušné sily. 
      

Odborníci sa zhodujú v názore, že Suchoj T-50 možno porovnať len so stíhačkou F-22 Raptor, jediným v súčasnosti používaným strojom piatej generácie, ktorý je vo výzbroji amerických vzdušných síl od roku 2005.
      

Výrobca lietadiel Suchoj vykonával továrenské skúšky lietadla od roku 2010. V októbri minulého roku spoločnosť oznámila, že všetky skúšky dopadli uspokojivo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies