Ruské veľvyslanectvo v Kábule je pod ochranou Talibanu. Prezident Ghaní utiekol s taškami plnými peňazí!

NETKY.SK • 16 August 2021, 15:45 • 2 min
Ruské veľvyslanectvo v Kábule je pod ochranou Talibanu. Prezident Ghaní utiekol s taškami plnými peňazí!

MOSKVA – Predstavitelia Talibanu sľúbili, že zaistia úplnú bezpečnosť ruských diplomatických misií. Namiesto afganskej armády ich strážia militanti.

slovakia

left justify in out

„Dnes došlo ku kapitulácii a výmene ochranky: odišla afganská armáda, armáda afganských síl národnej bezpečnosti, ktorí nás strážili. Teraz tam stoji Taliban. Potvrdili nám, že ani jeden vlas z ruských hláv nespadne, že môžeme v pokoji pracovať,“ povedal pre televízny kanál Rusko 24.

 

img

 

Médiá s odvolaním sa na Taliban uviedli, že viac ako 90% štátnych budovtakmer všetky kontrolné body v Kábule sú pod ich kontrolou.

 

Pred niekoľkými týždňami sa na pozadí stiahnutia amerického kontingentu z Afganistanu situácia v krajine výrazne zhoršila a  teroristické hnutie zahájilo útok a začalo obsadzovať kľúčové mestá.

 

V nedeľu sa ukázalo, že povstalci kontrolujú všetky hraničné priechody. Neskôr v ten istý deň ozbrojenci uviedli, že prerazili brány prezidentského paláca.

 

img

 

Prezident Ašraf Ghaní z krajiny utiekol na neznáme miesto. V pondelok nadránom hovorca Talibanu Mohammad Naim, informoval, že 20-ročná vojna sa skončila a nová forma vlády bude čoskoro zahájená.

 

Na medzinárodnom letisku v Kábule vládne obrovský chaos, zástupcovia diplomatických misií miestni obyvatelia sa v snahe pred Talibanom pokúšajú odletie z krajiny do bezpečia. Behajú po pristávacích dráhach a snažia sa dostať na palubu akéhokoľvek lietadla.

 

 

Z letiska sa ozýva streľba. Podľa neoficiálnych údajov sú medzi civilistami aj obete. Taliban sa pokúša obnoviť poriadok v hlavnom meste a vyzýva ľudí, aby sa vrátili do svojich domovov a na pracoviská.

 

img

 

"V Afganistane je teraz asi sto zamestnancov ruského veľvyslanectva. Niektorí z nich budú evakuovaní a poslaní na dovolenku. Od ruských občanov afganského pôvodu, ktorých je tu niekoľko stoviek, zatiaľ neboli predložené žiadne žiadosti o evakuáciu,“ povedal zvláštny predstaviteľ prezidenta Ruskej federácie pre Afganistan Zamir Kabulov.

 

Všetkým, ktorí ostanú v Afganistane odporučil, aby ostali pokojní, zbytočne nevychádzali zo svojich domovom a neupriamovali na seba pozornosť do času, kým sa situácia neupokojí.

 

img

 

Afganský prezident Ašraf Ghaní utiekol z Kábulu s autami plnými peňazí. Čo nebolo možné vziať so sebou, zostalo na odlietacej rapme, informovalo ruské veľvyslanectvo.

 

„Pokiaľ ide o kolaps režimu v krajine, najvýstižnejšie ho charakterizuje Ghaního útek z Afganistanu. Štyri autá preplnené peniazmi, pričom druhú časť hotovosti sa pokúsil napchať do prezidentskej helikoptéry, ale nie všetko sa zmestilo. Časť peňazí zostala ležať na dráhe,“ povedal tlačový tajomník ruskej diplomatickej misie Nikita Iščenko.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies