Ruské trezory sa plnia zlatom závratnou rýchlosťou

NETKY.SK • 25 Júl 2017, 12:06 • 2 min
Ruské trezory sa plnia zlatom závratnou rýchlosťou

MOSKVA – Rusko jednoznačne vedie v tempe zhromažďovania zlata v devízových rezervách. Momentálne už predbehlo krajiny ako Turecko či Kazachstan.

slovakia

left justify in out

Tieto výsledky uverejnila vo svojej mesačnej správe marketingová organizácia najvýznamnejších ťažiarov zlata World Gold Council. Podľa jej zistení sa v ruských trezoroch štátnej banky nachádza 1706 ton zlata, čím sa umiestnilo na ôsmom mieste vo svetovom rebríčku. "Pokiaľ ide o tempo zhromažďovania zlata, Rusko presvedčivo víťazí. Jeho zlatý poklad sa rozmnožil o 91 ton," komentoval údaje David Marášek zo spoločnosti Zlato.cz.

 

Druhé miesto v premene devízových rezerv si udržalo Turecko, ktorému sa od začiatku roka podarilo nazhromaždiť 44 ton, pričom ich celkové množstvo dnes predstavuje 441 zlatých tehličiek. So svojím celkovým objemom sa momentálne nachádza na 13. mieste. "Zatiaľ čo Rusko ukladá do svojich zásob väčšiu časť zlata, ktoré vyťaží, Turecko zlatý poklad zväčšilo vnútorným nariadením o presune zlata z komerčných bánk do štátnych sejfov a tiež lákavou ponukou výnosov pre súkromné ​​osoby za zlato uložené v centrálnej banke," upozornil Marášek.

 

Na treťom mieste sa počas prvého polroku umiestnil Kazachstan, ktorý svoju finančnú stabilitu zabezpečuje zlatom. Ten za prvých šesť mesiacov zaznamenal nárast o 20 ton a s celkovým množstvom 275,4 ton si ukrojil 21. miesto vo svetovom rebríčku. 

 

Hlavným dôvodom prečo sa krajiny snažia nazhromažďovať čo najväčšie množstvo tohto najcennejšieho kovu, je vývoj jeho ceny, ktorá sa odlišuje od vývoja hodnoty menových devízových rezerv. Takto si centrálne banky jednotlivých krajín dokážu zabezpečiť stabilnejšiu hodnotu či už zlata alebo meny.

 

Zlato môžu banky použiť v núdzových situáciách, kedy je nevyhnutné okamžité vyplácanie si svojich záväzkov alebo uskutočňovanie svojich záväzkov v medzinárodných dohodách.

"Po roku 2008 je trendom medzi svetovými centrálnymi bankami skôr navyšovanie objemu držaného zlata alebo aspoň jeho zachovávanie na stálej úrovni. Čisté nákupy zlata centrálnymi bankami dosahovali v rokoch 2008 až 2015 celosvetovo priemerne 350 ton ročne," povedal ČTK analytik spoločnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

 

Európske zlaté rezervy tvoria približne tretinu zlatých rezerv všetkých centrálnych bánk na svete. Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Holandsko, ale aj Grécko majú podľa WGC v zlate cez 65 percent svojich devízových rezerv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies