Ruské systémy predané do Líbye zostrelili americké a talianske bezpilotné lietadlá

NETKY.SK • 2 December 2019, 10:09 • 2 min
Ruské systémy predané do Líbye zostrelili americké a talianske bezpilotné lietadlá

TASS.RU – Spojené štáty a NATO stratili takmer za jeden deň v Líbyi dva prieskumných bezpilotných lietadlá. Ako sa uvádza v africkom velení ozbrojených síl USA, 21. novembra sa v regióne Tripolis stratilo prieskumné bezpilotné lietadlo. Stratu bezpilotného prieskumného zdroja potvrdili tiež aj v Severoatlantickej aliancii.

slovakia

left justify in out

Podľa rozsiahlej tlačovej správy, ktorú vydalo africké velenie ozbrojených síl USA, sa "americký prieskumný bezpilotný aparát 21. novembra stratil v oblasti hlavného mesta Líbye Tripolis". O deň skôr sa stratilo na tom istom mieste talianske bezpilotné prieskumné lietadlo.

 

Strata bezpilotných lietadiel bola potvrdená aj v Severoatlantickej aliancii, ktorá na základe tejto skutočnosti uviedla, že "takmer v jeden deň USA a NATO stratili v Tripolise dva prieskumné sondy – MQ-9Reaper a MQ-9A Pedator-B". Tvrdí sa, že obidve bezpilotné lietadlá zostrelili ruské protiletecké nosné rakety Pantsyr-S1E, ktorými je vyzbrojená armáda Khalifa Haftara. Komplex bol predtým dodaný do Líbye od SAE, ktorý ich kúpil v Rusku.

 

Podľa dostupných zdrojov, oba bezpilotné lietadla boli zostrelené v približne rovnakej oblasti. Zástupcovia Líbyjskej národnej armády Haftara sa nevyjadrili k strate amerických a talianskych bezpilotných lietadiel nad svojím územím.

 

Existuje predpoklad, že obaja prieskumné bezpilotné lietadla „boli nútení pristať pomocou ruského elektronického vojenského vybavenia, ktoré Moskva dodáva vojmu spojencovi v Líbyi, Khalifu Haftaru.

 

Predpokladá sa, že najpravdepodobnejším prostriedkom na boj s bezpilotnými lietadlami je výkonný rádiový prieskumný systém 1L222 Avtobaza.           



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies