Ruské sily opúšťajú Černobyľ

NETKY.SK • 31 Marec 2022, 19:29 • 2 min
Ruské sily opúšťajú Černobyľ

KYJEV – Ruskí vojaci sa začali vo štvrtok sťahovať z oblasti nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli a smerujú k ukrajinsko-bieloruským hraniciam. Potvrdila to ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Energoatom.

slovakia

left justify in out

V prvý deň invázie (24. februára) ruské okupačné vojská prevzali kontrolu nad černobyľskou lokalitou, kde sa stále skladuje rádioaktívny odpad, informovala agentúra AFP. „Dnes ráno (ruskí) útočníci oznámili svoj zámer opustiť jadrovú elektráreň Černobyľ,“ uviedol Energoatom v príspevku na sociálnej sieti Telegram. Ruské jednotky „smerujú v dvoch kolónach k ukrajinským hraniciam s Bieloruskom,“ zatiaľ čo v černobyľskom závode naďalej zostáva „malý počet“ ruských síl, dodal Energoatom.

 

img

 

Energoatom podľa agentúry AP zároveň uviedol, že ruská armáda sa tiež pripravuje na odchod z neďalekého ukrajinského mesta Slavutyč, kde žijú prevažne zamestnanci komplexu Černobyľskej jadrovej elektrárne. O začatí sťahovania sa ruských síl z Černobyľa informoval ešte v noci na štvrtok predstaviteľ americkej obrany. „Černobyľ je oblasť, kde (Rusi) začínajú premiestňovať niektoré svoje jednotky – opúšťajú, odchádzajú z černobyľského zariadenia a presúvajú sa do Bieloruska. Myslíme si, že odchádzajú, nemôžem vám však povedať, že sú všetci preč,“ uviedol nemenovaný predstaviteľ pre AFP.

 

Ruské jednotky sa 4. marca zmocnili aj Záporožskej jadrovej elektrárne, najväčšej v Európe, a vyvolali poplach, keď ostreľovanie spôsobilo požiar vo výcvikovom zariadení. Ukrajina má 15 reaktorov v štyroch aktívnych jadrových elektrárňach, ako aj sklady jadrového odpadu vrátane Černobyľa, miesta najhoršej jadrovej katastrofy z roku 1986.

 

 

Možno vás zaujme: Rusko zakáže vývoz slnečnicových semien



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies