Ruské potravinové embargo stálo fínskych farmárov už stovky miliónov eur

NETKY.SK • 16 September 2015, 17:23 • 2 min
Ruské potravinové embargo stálo fínskych farmárov už stovky miliónov eur

HELSINKI - Fínski farmári zaznamenali v dôsledku potravinového embarga, ktoré Rusko uvalilo na Európsku úniu ako odvetu za sankcie Západu, straty okolo 400 miliónov eur. S odvolaním sa na fínsku Centrálnu úniu agroproducentov (MTK) to uviedla ruská agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Viac než 50 % z týchto škôd evidujú producenti mlieka a mliečnych výrobkov. Európska únia najnovšie schválila pre fínskych farmárov s cieľom riešiť dôsledky ruských odvetných opatrení ďalšie milióny eur po tom, ako minulý rok rozhodla, že producentom mlieka vyplatí 11 miliónov eur. MTK nad rozsahom pomoci vyjadrila sklamanie a uviedla, že "Európska komisia nechápe, aké dôsledky má ruské embargo na fínsky poľnohospodársky sektor". Ako povedal šéf MTK Antti Sahi, nadbytok mliečnych výrobkov, zemiakov a mäsa na fínskom trhu v dôsledku embarga viedol k poklesu cien minimálne o 5 až 12 %.

 

Práve Fínsko a pobaltské krajiny boli ruským embargom na dovoz potravín z Európskej únie postihnuté najviac. Dôvodom je vysoký podiel agroprodukcie, ktorú vyvážali na ruský trh. Vo Fínsku najväčšie škody zaznamenali práve producenti mlieka, ktorí viac než pätinu z celkovej produkcie vyvážali do Ruska. Na porovnanie, v roku 2013 sa z celej EÚ na ruský trh vyviezlo len približne 1,5 % z celkovej produkcie kravského mlieka. Nemalé škody zaznamenali producenti aj v Litve, ktorí do Ruska vyvážali okolo 14 % svojej produkcie.

 

Rusko zaviedlo embargo na dovoz viacerých potravín z EÚ začiatkom augusta minulého roka. Zákaz dovozu sa týka mlieka a mliečnych výrobkov, mäsa, rýb, niektorých morských produktov, zeleniny a ovocia. Po tom, ako EÚ koncom júna tohto roka svoje sankcie voči Rusku za jeho anexiu Krymu a aktivity na východe Ukrajiny predĺžila, Moskva reagovala rovnakou mincou a ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o predĺžení embarga do 5. augusta 2016.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies