Ruské plynovody neobídu Ukrajinu ešte minimálne 10 až 15 rokov

NETKY.SK • 28 August 2015, 10:35 • 2 min
Ruské plynovody neobídu Ukrajinu ešte minimálne 10 až 15 rokov

BRATISLAVA - Rusko myslí svoju snahu obísť plynovodmi Ukrajinu vážne. V najbližšom desaťročí je to však nereálne. Povedal v rozhovore pre TASR zahraničnopolitický analytik Inštitútu pre Stredoeurópsku politiku (CEPI) Balázs Jarábik.

slovakia

left justify in out

„Pri súčasných cenách energií vo svete považujem ruskú snahu obísť Ukrajinu za nereálnu. Určite to nebude možné počas najbližších 10 až 15 rokov,“ zdôraznil Jarábik.

 

Práve pre toto riziko by malo Slovensko vnímať Ukrajinu ako dôležitého spojenca. „Ak by Rusi naozaj obišli Ukrajinu, poškodí nás to, no nedostane na kolená, pretože máme vybudované aj iné prepojenia na európsky plynárenský systém. V tomto smere sme však dôležití pre Kyjev, aby sme im reverzným plynovodom umožnili aspoň takú úroveň energetickej bezpečnosti, ako máme my,“ dodal Jarábik.

 

Ukrajina má v súčasnosti k dispozícii fyzický reverzný tok cez plynovod Vojany-Užhorod (Budince). Jeho celková kapacita je 40 miliónov kubických metrov denne, ukrajinská strana ho pritom využíva len na polovicu. Podľa Jarábika je to príklad ako pomôcť Ukrajine činmi a nielen slovami. „Pozíciu Slovenska veľmi dobre vystihol v nedávnom článku ukrajinský novinár Jakub Loginov, ktorý napísal, že sa snaží spriateliť s Ruskom, no zároveň najviac pomáha Ukrajine. To nie je žiadny výmysel, ale fakt. Také Poľsko, naopak, pomáha Ukrajine viac rétoricky ako prakticky,“ konštatoval Jarábik.

 

Ukrajina však stále zápasí aj s ekonomickými problémami. Podľa ratingovej agentúry Moody's Investors Service má veľmi nízky stupeň úverovej dôveryhodnosti Ca, ktorý je druhý najhorší, aký agentúry priznávajú. Investori môžu čakať, že z požičaných peňazí Kyjevu sa im vráti len 35 až 65 %. Pravdepodobnosť štátneho bankrotu je takmer 100-%. Aj Jarábik potvrdzuje, že Kyjev čelí vážnej situácii. „Na druhej strane však platí dohoda o financovaní z Medzinárodného menového fondu, z ktorej už Kyjev čerpá druhú tranžu. Riziko štátneho bankrotu sa tým znížilo. Západ totiž drží finančný protektorát nad Ukrajinou. Kyjev sa dokonca vedel dohodnúť aj s privátnymi veriteľmi, ktorí nakoniec akceptovali až 20-percentný odpis dlhov. Málokto čakal, že sa to stane,“ uzavrel Jarábik.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona